Glenn Hysén

Det Conny sa till mig har jag burit med mig hela livet

Foto: LENNART REHNMAN

Ut med det nya och in med det gamla. Det verkar vara Blåvitts filosofi.

Men ändå är det samma ångestblick och gamnackar på gubbarna.

Jag säger som Conny Karlsson sa till mig efter min första match för Änglarna: ”Nu kan du inte bli sämre i alla fall. Bit ihop och ryck upp dig, för fan!”

Varför sparkade man Poya? Det fattar jag inte. Det är en underbar människa och en förjävla duktig fotbollstränare. Vad skulle han göra, liksom? Han hade den spelartrupp han hade, och i den finns det luckor.

När det inte finns någon målgörare spelar det ingen roll vem som står vid sidlinjen och gapar.

Nu har man tagit in Rolle Nilsson i stället, som vill spela fotboll som man gjorde på 90-talet. Kostnaden för Poya har man fortfarande, men vinner gör man fortfarande inte. 

Nej, det är inte hos tränaren problemet ligger. Det sitter i omklädningsrummet. Det är jag övertygad om.

Man måste ha roligt tillsammans i ett lag. Visst – det är Allsvensk fotboll, men det behöver inte vara så in i helvete gravallvarligt för det. Det jag saknar mest med fotbollen är inte att vinna pokaler, det är att skoja och garva före, efter och mellan matcherna. 

När jag var i Liverpool hade vi en fantastisk sammanhållning. Vi var medspelare men också polare. Och så vann vi ligan.

Jag ser ju på gubbarna nu att de inte mår bra. Så fort de får ett mål emot sig så hänger de med huvudet. Nej, de behöver någon i omklädningsrummet som kan sparka i gång dem och dra ett skämt. Om de vill så ställer jag gärna upp. 

Någon vidare tränare är jag inte, jag är alldeles för mesig, och någon psykolog är jag definitivt inte. Men jag vet hur man skapar bra stämning.

Samtidigt är jag inte orolig. Tabelläget kunde vara bättre, men jag är helt säker på att de löser det i slutändan. En vinst mot Varberg nu så får de en skjuts i röven.

Motgångar har jag också varit med om i min karriär. I min första match för Blåvitt orsakade jag två straffar. Men när domaren blåste av matchen kom Conny Karlsson fram till mig och sa något som jag har burit med mig genom livet sedan dess, och inte bara på fotbollsplanen:

”Nu kan du inte bli sämre i alla fall. Bit ihop och ryck upp dig, för fan!”

Ha d' gott!