Foto: LENNART REHNMAN
 Foto: LENNART REHNMAN
Glenn Hysén

Det är många som saknar civilkurage

Publicerad

I går kväll skulle jag ha sett Blåvitt möta AIK på Gamla Ullevi. Det var många som hade laddat och det var 20 grader varmt. Det hade säkert varit 17 000 på läktarna, men så var det några skethål som förstörde allt.

Några hade försökt få en AIK-spelare att påverka resultatet i matchen och jag blir så arg och förbannad och vansinnig. Det är så jävla bedrövligt. Vem än spelaren som klev fram och avslöjade vad det var som hänt må vara så ska han ha all kredd. Ge honom en bragdmedalj, för tänk om alla i samhället tänkt så. Ett sånt civilkurage är det många som saknar.

Peppar peppar så har jag inte upplevt en situation där någon blir attackerad på stan eller på spårvagnen, men jag läser om all skit som händer. För ett tag sedan var det en person som höll på att dra halsbandet av en äldre dam när hon åkte spårvagn. Hon höll på att hamna under vagnen, men det var inte många som reagerade. Vad fan är det med folk? Det är klart att man kanske inte vågar gå in och röja loss om det är tio killar som omringar en, men man måste ju reagera. Man kan gapa eller vad som helst för att uppmärksamma andra på vad det är som händer.

Det handlar om att visa respekt för varandra. Jag har säkert varit med om det hundra gånger att det varit fullt på vagnen och så kommer det in en skraltig madam eller gammal gubbe. Men tro inte att de som sitter ner reser på sig för att ge bort sin plats. Jag vill inte vara en besserwisser, men det här är bara sunt förnuft. Vad har hänt med respekten för andra människor?

Det har med föräldrarna att göra. De måste lära ungarna vad man ska göra och inte göra. Bara en sådan sak att höra av sig om man blir sen till en lektion i skolan eller till sin fotbollsträning. Meddela så att folk vet om det. Nu kanske barnen inte ringer så mycket längre, men man kan ju alltid skicka sms eller mejl eller något sådant. Det är inte så jobbigt att trycka ner fingrarna på telefonen och skriva en mening. Det är bara tanken som fattas och att man inte ens bryr om sig att göra det.

Sedan tänker jag på stackars Tova som misstänks ha blivit mördad utanför Hudiksvall. Vad är det frågan om? Nu för tiden händer hemska saker varje dag. Någonstans måste det ha gått snett för folk.

Visst händer det att man säger dumma saker och det blir väldigt fel. Men att det är så många som tar till våld är ju helt sjukt.

Jag ska inte skriva vad jag skulle vilja säga till alla de människor som beter sig som idioter och som är så oerhört korkade. Vad jag skulle ha sagt kan ni säkert lista ut själva. Om vi ska återkomma till matchfixningen så var det någon förbundsnisse som jag inte kan namnet på som gick ut och sa att vi sätta stenhårt mot det här. Det hoppas jag verkligen, bara det inte blir en massa snack och ingen verkstad för det har man sett massor med gånger. Politiker snackar att de ska tillsätta en utredning om någonting och sedan händer det inte ett smack. Det finns mängder av exempel.

Det allra tråkigaste med matchfixningsskandalen är att nästa gång en spelare gör någonting dåligt på plan kommer alla kanske att tänka att han är mutad, om exempelvis en målvakt gör en tabbe. Om jag kollar på sport på tv och det är någon som gör något grymt undrar jag alltid om han är ren och inte dopad. Det är tyvärr så det har blivit.

Ha d' gott!

Relaterade ämnen
Glenn Hysén
Glenn Hysén

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER