Kurt och Elvy Hysén (till höger) tillsammans med Kerstin och Glenn och deras son Tobias. Bilden är tagen i Eindhoven inför Glenn Hyséns debut i holländska ligan. Foto: BILDBYRÅN / SCANPIX / / BILDBYRÅN SCANPIX SWEDENKurt och Elvy Hysén (till höger) tillsammans med Kerstin och Glenn och deras son Tobias. Bilden är tagen i Eindhoven inför Glenn Hyséns debut i holländska ligan. Foto: BILDBYRÅN / SCANPIX / / BILDBYRÅN SCANPIX SWEDEN
Kurt och Elvy Hysén (till höger) tillsammans med Kerstin och Glenn och deras son Tobias. Bilden är tagen i Eindhoven inför Glenn Hyséns debut i holländska ligan. Foto: BILDBYRÅN / SCANPIX / / BILDBYRÅN SCANPIX SWEDEN
Elvy och Kurt Hysén gifte sig 1957. Foto: PRIVATElvy och Kurt Hysén gifte sig 1957. Foto: PRIVAT
Elvy och Kurt Hysén gifte sig 1957. Foto: PRIVAT
Glenn Hysén

Det är för enkelt att skilja sig i dag

Publicerad

Morsan och farsan firade diamantbröllop i går. De har varit gifta i 60 år och det är ruggigt starkt gjort. Jag känner inga andra som varit det och det är bara att applådera att de gått igenom allt som de gjort.

Morsan heter Elvy och farsan Kurt och de gifte sig den 15 juni 1957. Jag frågade henne vad som krävs och då svarade hon tålamod. Det kan vara ganska vettigt kan jag tänka mig.

Sen är det en annan grej som jag har tänkt på. Morsan har inte hört någonting på många år och det kanske inte är så jävla kul, men hade hon hört honom hela tiden hade hon kanske inte levt ännu. Då hade han tjötat sönder skallen på henne. När det gäller att vara ihop med honom är det en framgångsfaktor att vara döv. Bortsett från det är hon frisk som en nötkärna. Hon är ute och går och åker buss och allting.

Han säger att man får ge och ta och inte ge upp så lätt. Själv hör jag till kategorin som inte riktigt har det tålamodet. Men jag kan hålla med om att det är lite för enkelt att skiljas i dag, så jävla lätt ska det inte vara egentligen. Det är jag den första att skriva under på.

Mina föräldrar tillhör den gamla stammen som tycker att man inte bara skiljer sig. Har man lovat att hålla ihop en gång så har man fan lovat. De äldre har den inställningen, att säger man ja så är det vad som gäller.

Jag och syrran var och firade dem i går. Vi var ute på Rosa Mi på Hisingen och käkade köttbullar med mos och lingon. Det var helt otroligt men herregud, de ville ha det och det funkade så då var det bara att köra.

Morsan och farsan har aldrig varit isär. De har aldrig haft ekonomin att resa och göra vad som helst, så det har inte varit så lätt alla gånger. När jag växte upp var det absolut ingen nöd på oss, men det var aldrig något extra med de senaste kläderna och supermärken. Man brydde sig aldrig om det, jag klarade mig ändå.

Det var mina föräldrar och jag och syrran. Vi är tvillingar och jag förstår väl att efter två såna vill man inte ha några fler barn. Inte för att vi var elaka, men jag kan tänka mig själv hur det är att ha hand om två samtidigt. Det är nog inte så skoj.

När vi var små hade vi ett sommarställe uppe i Kungälv och det var skitkul. Det var mitt i skogen och skitmysigt. Vi var ute och badade och grejade och jag njöt fullständigt.

Sedan kan morsan ingenting om sport, medan han är en fullständig sportidiot. Det första han gör när han slår upp ögonen på morgonen är att kolla vilken sport det är på tv på kvällen. Nu fick han syn på att det var Diamond League i friidrott i kväll och då var kvällen räddad.

Förr i tiden tränade han en massa lag. När vi kom hem från skolan slängde vi in väskor och skit och tog på oss skorna och gick ut och spelade. Så stod hon på balkongen och vrålade att det var mat. Då var det in och käka och sedan ut igen. Hon har skött marktjänsten medan han inte vet hur man kokar ett ägg. Till och med jag är bättre än honom på det, så då kan man tänka sig hur dålig han är.

Hon har tagit hand om allt hemma och han har varit ute och jobbat och dragit in kulor. Båda är 83 år gamla, men jag hoppas att de håller samman i 60 år till.

Då blir de unika.

Ha d' gott!

Glenn Hysén
Glenn Hysén

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER