Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Glenn Hysén

Deppa inte ihop – så här tar du dig igenom oxveckorna

Nu är de här igen, oxveckorna. Ni vet den där tiden på året när det är som allra tyngst. Mörkt, kallt, fattig och eländigt. Och så corona på det.

Men deppa inte ihop fullständigt nu! Det gör inte jag, och om du vill delar jag gärna med mig av några tips. Jag har fem stycken.

Det är inte konstigt om du är lite extra tjurig, oxveckorna har ju precis börjat. 

Förr i tiden var det ett uttryck som beskrev den tid på året när arbetet med skörden var som allra tyngst, men numera handlar det ju om veckorna efter jul- och nyårshelgerna. 

Men även om det är mörkt och kallt och kanske tomt i plånboken, så finns det ingen anledning att gräva ner sig fullständigt. Personligen bekommer det mig inte alls.

Vad kan jag göra åt vädret och årstiden? Inte ett skit! Och det man ändå inte kan påverka ska man inte lägga ner någon energi på. 

Det är mitt första tips, och jag har fyra till.

Nummer två: Se på tv. 

Vi har börjat kolla på en jävla massa serier, jag och Camilla. Det var vi inte i närheten av tidigare, men på grund av coronan tillbringar vi ju mycket mer tid hemma. Själv gillar jag de sydamerikanska knarkserierna. Det måste vara lite action, och det är det i dem. ”El Chapo” var ruggigt bra. Vi satt som klistrade. 

Och så blir det en hel del komedier också. Det är viktigt att få skratta, särskilt när man är mitt uppe i en pandemi.

Tips nummer tre: Gå ut och gå. 

Man måste ju inte ut och springa. Har man dålig kondis blir det bara jobbigt och så tappar man sugen. Nej, ta dig ut på något sätt bara – man mår fan så mycket bättre då. Och har man möjlighet att göra det på dan, när det fortfarande är ljust, är det ett plus. 

Jag och Camilla brukar ta en runda över Östra Kyrkogården, upp förbi Kamratgården och så tillbaka igen. Det tar en timme ungefär.

Tips nummer fyra: Ring en kompis. 

Det är mycket som är eländigt med pandemin, men det positiva är ju att man har mer tid till annat. Som att prata i telefon till exempel. 

Jag har ringt gubbar som jag inte har snackat med på länge, och det är skitkul. Sådana som man umgicks mycket med förr, men som man av någon anledning tappat kontakten med. Ring!

Tips nummer fem: Tänk framåt. 

Fokusera inte på mörkret, det finns ändå ingenting du kan göra åt det. Kom ihåg att vi går mot ljusare tider i stället. Det har redan börjat vända och om bara några månader börjar det blir riktigt gött igen. 

Vi har varit nere i det värsta redan, det ligger bakom oss. Vad du än tar dig för så måste du ha en positiv inställning. Allt blir så mycket lättare då.

Där har du det – svart på vitt och rätt upp och ner. 

Skit i oxveckorna och ha d' gott!

Här kan du läsa alla Glenn Hyséns krönikor.