Mikael Persbrandt som Gunvald Larsson och Peter Haber som Martin Beck, från 1998. Foto: TV4
Mikael Persbrandt som Gunvald Larsson och Peter Haber som Martin Beck, från 1998. Foto: TV4
Glenn Hysén

Därför älskar jag att titta på Beckfilmerna

Publicerad

Beck-filmerna är skitbra och man sitter bara och väntar på att den där grannen ska komma ut på balkongen.

Han är en riktig dåre.

Jag kollar på Beck så mycket som möjligt och det finns en film som är överlägsen alla andra.

Grannen i Beck är världsklass. Jag kommer ihåg en gång när Beck kom upp i trapphuset, så öppnar grannen sin brevlåda och ut kommer det ett sugrör. Det var fantastiskt och jag tyckte det var så roligt att jag höll på och dö. Det allra roligaste är när Beck står på balkongen och så kommer grannen ut och frågar om han ska ha sig en stänkare.

Jag tycker att hela konstellationen i Beck är bra, alla som är med. Mikael Persbrandt är bäst naturligtvis. Han och Peter Haber som spelar Martin Beck är såna kontraster och det är därför det blir så bra. Även han obducenten är så jävla grym, han är en tunnhårig göteborgare som undrar "vad fan, här ligger det och flyter en leverbit. Vad är det för något?" Han är sketgo.

Att alla tittar på Beck tror jag att det beror på Persbrandt. Han är cool. Jag har träffat honom en gång, på Fotbollsgalan när han var där och hämtade en guldboll åt Zlatan. Vi satt snett emot varandra och pratade lite, men det var lugnt och stilla. Jag vet att det är andra som har spelat Gunvald, men det finns ingen som är i närheten av honom. Han är så nonchalant och dryg samtidigt som han är snäll. Han vill liksom hjälpa till.

Nu är det en ny gubbe som tagit över Persbrandts roll och han är väl okej, men han behöver lite tid. Det är inte bara att kliva in och ta rollen så där. Alla gillar Persbrandt, så det är jävligt svårt.

Det jobbiga när filmerna går på tv är bara att det ska vara en massa nyheter och djävulskap emellan. Det går på TV4 på söndagskvällarna och när man är mitt uppe i det så ska det vara en halvtimmes break. Det gillar jag verkligen inte.

Jag tittar på de flesta filmer och de enda som jag egentligen inte kollar på är när de bara är kärlek och bjäfs. Det händer inte ett skit, för ska det vara kärleksfilm måste det vara roligt. Häromdagen gick "Notting Hill" på tv, den har jag säkert sett tio gånger. Hugh Grants kompis är världsklass.

I Beck är det inte så mycket kärlek, men det händer saker. Det är det jag gillar mest, det funkar inte att se på en film på två timmar eller läsa en bok på 300 sidor när det bara är ett mord. Det ska vara tre-fyra i alla fall, ju fler desto bättre. Jag kan inte direkt påstå att jag brukar lista ut vem mördaren är. Ibland dyker han inte upp förrän på slutet och då är det jävligt svårt att veta vem det är, när han inte varit med på de 90 första minuterna.

När du sitter och kollar på Beck kan man inte vara tio gubbar som dricker bira i soffan. Då är det helt meningslöst. Du ska sitta med din fru eller gubbe eller sambo eller en kompis och bara koncentrera dig på filmen.

Man kan ta sig en whiskypinne till. Du kan dricka en kanna mjölk eller vad fan som helst, men whisky är ju rätt gött. Då kan man ju skåla med när de skålar i filmen.

Ha d' gott!

Glenn Hysén
Glenn Hysén

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER