Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Glenn Hysén

Därför älskar jag att titta på Beckfilmerna

Mikael Persbrandt som Gunvald Larsson och Peter Haber som Martin Beck, från 1998.
Foto: TV4

Beck-filmerna är skitbra och man sitter bara och väntar på att den där grannen ska komma ut på balkongen.

Han är en riktig dåre.

Jag kollar på Beck så mycket som möjligt och det finns en film som är överlägsen alla andra.

Grannen i Beck är världsklass. Jag kommer ihåg en gång när Beck kom upp i trapphuset, så öppnar grannen sin brevlåda och ut kommer det ett sugrör. Det var fantastiskt och jag tyckte det var så roligt att jag höll på och dö. Det allra roligaste är när Beck står på balkongen och så kommer grannen ut och frågar om han ska ha sig en stänkare.

Jag tycker att hela konstellationen i Beck är bra, alla som är med. Mikael Persbrandt är bäst naturligtvis. Han och Peter Haber som spelar Martin Beck är såna kontraster och det är därför det blir så bra. Även han obducenten är så jävla grym, han är en tunnhårig göteborgare som undrar "vad fan, här ligger det och flyter en leverbit. Vad är det för något?" Han är sketgo.

Att alla tittar på Beck tror jag att det beror på Persbrandt. Han är cool. Jag har träffat honom en gång, på Fotbollsgalan när han var där och hämtade en guldboll åt Zlatan. Vi satt snett emot varandra och pratade lite, men det var lugnt och stilla. Jag vet att det är andra som har spelat Gunvald, men det finns ingen som är i närheten av honom. Han är så nonchalant och dryg samtidigt som han är snäll. Han vill liksom hjälpa till.

Nu är det en ny gubbe som tagit över Persbrandts roll och han är väl okej, men han behöver lite tid. Det är inte bara att kliva in och ta rollen så där. Alla gillar Persbrandt, så det är jävligt svårt.

Det jobbiga när filmerna går på tv är bara att det ska vara en massa nyheter och djävulskap emellan. Det går på TV4 på söndagskvällarna och när man är mitt uppe i det så ska det vara en halvtimmes break. Det gillar jag verkligen inte.

Jag tittar på de flesta filmer och de enda som jag egentligen inte kollar på är när de bara är kärlek och bjäfs. Det händer inte ett skit, för ska det vara kärleksfilm måste det vara roligt. Häromdagen gick "Notting Hill" på tv, den har jag säkert sett tio gånger. Hugh Grants kompis är världsklass.

I Beck är det inte så mycket kärlek, men det händer saker. Det är det jag gillar mest, det funkar inte att se på en film på två timmar eller läsa en bok på 300 sidor när det bara är ett mord. Det ska vara tre-fyra i alla fall, ju fler desto bättre. Jag kan inte direkt påstå att jag brukar lista ut vem mördaren är. Ibland dyker han inte upp förrän på slutet och då är det jävligt svårt att veta vem det är, när han inte varit med på de 90 första minuterna.

När du sitter och kollar på Beck kan man inte vara tio gubbar som dricker bira i soffan. Då är det helt meningslöst. Du ska sitta med din fru eller gubbe eller sambo eller en kompis och bara koncentrera dig på filmen.

Man kan ta sig en whiskypinne till. Du kan dricka en kanna mjölk eller vad fan som helst, men whisky är ju rätt gött. Då kan man ju skåla med när de skålar i filmen.

Ha d' gott!

5 bästa Beck-filmerna – och en bubblare

1 "Hämndens pris"

Den är i en klass för sig. Den är med Shanti Roney. De skjuter ihjäl två poliser ute i skogen och den ene är Persbrandts kompis i filmen, så han får ta hand om hans fru. Det är hans kompis som blivit mördad. Han blir lite svart i ögonen om man säger så. Fy fan.

2 "Mannen med ikonerna"

Det är några ryssar som är styckade i en sjö. Jag har för mig att Persbrandt snackar ryska och det är imponerande.

3 "Öga för öga"

Det är en lärarinna som blir mördad och de skär ut ögonen på henne. Av någon anledning sker det också på någon annan, så det är två som blir av med ögonen. Det var någonting som de hade sett eller inte skulle se. Jag kanske är sjuk, men en film blir bättre om det är lite obehagligt.

4 "Moneyman"

Jag kommer inte riktigt ihåg vad som händer så det kan jag inte avslöja här. Men det handlar om en homosexuell polis som blir mördad och det blir spännande sen.

5 "Enslingen"

Jag kan se det framför mig. Det är en thailändska som har blivit mördad ute på någon jävla ö i Stockholms skärgård. Så är det en gammal gubbe som också har mördats. De hittar en film när äckelgubben har sex med tjejerna, men jag tror att det är någon annan som är mördare. Så är det massa nyfikna grannar som ska dit och tjöta. Den är skitbra.

Bubblare: "Kartellen"

Det är bara för en sak, att Persbrandt hoppar på kryckor. Jag vet inte alls vad den handlar om, men Persbrandt kan inte göra något. Han är helt stollig och en annan polis får ta hans roll. Persbrandt bara går runt och man ser hur han kokar. Det är riktigt roligt.