Glenn Hysén ryter ifrån mot cyklister och fotgängare Foto: LENNART REHNMAN / GT/EXPRESSENGlenn Hysén ryter ifrån mot cyklister och fotgängare Foto: LENNART REHNMAN / GT/EXPRESSEN
Glenn Hysén ryter ifrån mot cyklister och fotgängare  Foto: LENNART REHNMAN / GT/EXPRESSEN
"Då kommer det cyklister i 100 knyck som tror benhårt att man ska stanna", skriver Glenn Hysén. Foto: CHRISTER WAHLGREN"Då kommer det cyklister i 100 knyck som tror benhårt att man ska stanna", skriver Glenn Hysén. Foto: CHRISTER WAHLGREN
"Då kommer det cyklister i 100 knyck som tror benhårt att man ska stanna", skriver Glenn Hysén.  Foto: CHRISTER WAHLGREN
Glenn Hysén

Cyklister och fotgängare får skärpa till sig alltså

Publicerad

Nyss var jag ute och körde bil och nu är jag förbannad. Både cyklister och fotgängare får fan skärpa till sig alltså.

När jag körde så kom det en gubbe och bara gick rätt över vägen. Det var som att han tänkte att "jag har rätt här och jag kan bara gå över".

Han tog för givet att man skulle stanna och det gjorde jag så klart, men tänk om det varit en förare som inte haft den kollen och inte märkt att han kom rätt ut. Det är klart, han kan ju ligga med två benbrott uppe på Sahlgrenska och tänka att "yes, jag hade rätt i alla fall" men hur kul är det?

Det är så nonchalant och det är samma med cyklister. Ni vet där vid Allén när man ska svänga vänster in mot Heden? Där bara susar cyklisterna rakt förbi. Det är ingen jävel som tänker att det eventuellt skulle kunna vara någon som är ouppmärksam i en bil. Finns det en sån så är du körd.

Det är så sanslöst och det händer varje dag. Kommer jag med bilen till ett övergångsställe kollar jag hundra gånger så att det inte är någon som kommer gåendes och inte har koll på läget. Det finns ett ställe nere där vi bor i Lunden när man ska svänga ut på E20 mot Partille. Där är en cykelbana, men man ser inte runt hörnet för att en husvägg är i vägen. Då kommer det cyklister i 100 knyck som tror benhårt att man ska stanna. Det gör man, men jag undrar hur den cyklisten egentligen resonerar med sig själv.

Jag tror helt enkelt att de är så säkra att bilisterna ska stanna för att det står så i lagen. Det finns ställen där de inte behöver göra det, men när cyklisterna tror att de ska göra det. Jag ska inte vara någon besserwisser, men går jag över ett övergångsställe stannar jag även om jag ser att bilen som kommer stannar till lite lätt.

När jag passerar bilisten tackar jag varenda gång. Det behöver man inte göra, men det är av ren respekt för de som stannar och jag tycker att man ska ha sunt förnuft. Då blir det en helt annan miljö, det blir lugnt, stilla och trevligt.

När någon kommer gåendes och glor ner i sin mobil händer det ibland att jag gasar till lite extra så att de får sprätt i röven och börjar springa. Det har hänt flera gånger, för jag blir ju arg. Precis när de går ut i vägen trycker man allt man kan på gasen och då ska ni tro att det blir fart på dem.

Det är mest yngre jag pratar om. Alla är självklart inte likadana, men oftast ser man ingen tendens till att de ska sacka utan de skiter i allt. Om bilisten också gör det? Jaha. Grattis. Då är det rätt in i bildörren och du flyger över bilen och när du landar kan det bli otäckt.

Jag läste förresten en undersökning om att det ökat lavinartat med folk som sitter med mobilen och skickar sms i bilen. Det är också sjukt och det har blivit ett par hundra procent fler än vad det var tidigare. Varför ska du sitta i bilen och skicka sms? Gör det innan du åker eller efter du är framme. Det finns ingen anledning att hålla på att vela under tiden.

Herregud, jag fattar inte vad det är för fel på folk.

Ha d' gott!

Relaterade ämnen
Glenn Hysén
Glenn Hysén

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER