En dödad noshörning i ett reservat utanför Hoedspruit i Sydafrika. PArken ligger i anslutning till Krugerparken. Protrack och polisens utredare gör en fullständig brottsplatsundersökning och obducerar noshörningen på plats Foto: Torbjörn SelanderEn dödad noshörning i ett reservat utanför Hoedspruit i Sydafrika. PArken ligger i anslutning till Krugerparken. Protrack och polisens utredare gör en fullständig brottsplatsundersökning och obducerar noshörningen på plats Foto: Torbjörn Selander
En dödad noshörning i ett reservat utanför Hoedspruit i Sydafrika. PArken ligger i anslutning till Krugerparken. Protrack och polisens utredare gör en fullständig brottsplatsundersökning och obducerar noshörningen på plats Foto: Torbjörn Selander
Glenn Hysén. Foto: LENNART REHNMANGlenn Hysén. Foto: LENNART REHNMAN
Glenn Hysén.  Foto: LENNART REHNMAN
Glenn Hysén

"Att skjuta en elefant för betarna är ynkligt"

Publicerad

Jag tänkte skriva om någonting som är både skrämmande och jobbigt. För några dagar sedan läste jag en GT-artikel där det stod att det dödas en noshörning typ var sjunde timme i Sydafrika. De stympas och lämnas på savannen bara för att någon girig människa ska ha pengar för det.

Det är likadant med elefanterna och lejonen.

För några år sedan var jag nere och gjorde ett tv-program i Tanzania tillsammans med min dotter. Programmet handlade om att man skulle göra någonting mot tjuvskyttet och vi valde elefanten. Vi åkte runt och tittade och hörde historier om hur tjuvjägarna beter sig. De dödar djuren för att få troféer och elfenben som säljs för stora pengar.

Det är för fan inte sant. Det är ju ett stort gäng som åker ut och så är det en gubbe som är hur rik som helst som styr allting. De åker ner med en helikopter, kapar och sågar ett djur och sticker därifrån.

Vi hade en kille med oss som heter Mattias Klum, en världsfotograf. Han är en fantastisk människa, men han var verkligen bekymrad. Jag förstår inte. Häromdagen såg jag en annan sak på tal om det här. Det var någon som föder upp lejon och sedan skickar ut dem i en park där rika människor ska ut och skjuta dem. Vad är det frågan om?

Samtidigt läste jag om en gubbe som heter Henry Holsthyzen och bara det att han nästan heter Hysén är grymt. Han hoppar fallskärm tillsammans med sin hund Arrow för att landa på rätt ställe och leta efter tjuvskyttarna. Hunden luktar upp dem. De offrar livet för att rädda de vilda djuren. De ska ha all kredd för det som de gör och jag hoppas att det finns fler sådana människor.

Själv skulle jag aldrig kunna trampa ihjäl en ekorre eller någonting. Jag förstår att de ibland måste hålla nere bestånden, men man kan inte jämföra älgjakt i Sverige med sånt här. I älgjakten har man sina zoner där de får gå in och skjuta och man får bara skjuta ett visst antal, men att skjuta en elefant bara för att man vill ha betarna är ynkligt.

Det är samma sak med hajar. De drar upp en haj och kapar fenan för att man ska äta hajfenssoppa. Sedan skickar de ner dem i havet igen och hajarna stendör. Man kan väl för fan lika gärna äta ärtsoppa. Jag är inte en sån som kan allt och ska inte låta som någon jävla Kopernikus eller Einstein eller vad de nu heter. Det är två goa gubbar som var smarta en gång i tiden. Nu vet jag inte riktigt vad Kopernikus gjorde, men skit samma. Jag blir illa berörd. Nu för tiden smälter isen och isbjörnarna kan inte få sin mat på rätt sätt. De kommer närmare och närmare bebyggelsen och det kommer att bli problem.

Det är tur att man inte är med i två generationer till, för då har det nog gått åt helvete. Jag är lite orolig för hur de ska ha det om hundra år. Om vi utrotar alla elefanter och isbjörnar och noshörningar, vad händer sen?

När jag var nere i Tanzania så var det tio stycken vakter som skulle kontrollera en nationalpark som var lika stor som Schweiz ungefär. Vi tog med oss några mörkerkikare så att de kunde jobba på nätterna och kolla var tjuvskyttarna var någonstans. Vi bidrog med en liten, liten, liten promille.

Att höra det där om elefanterna var obehagligt. Fy fan.

Ha d' gott!

Glenn Hysén
Glenn Hysén

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER