Glenn Hysén. Foto: LENNART REHNMAN
Glenn Hysén.  Foto: LENNART REHNMAN
Glenn Hysén

Allvarligt talat, vad är det för fel på folk?

Publicerad

Vi spelade på grus på Flatåsplan i Frölunda med Warta och var kanske 10-12 år. Domaren var extremt dålig och det kan jag erkänna, men man får ju ändå bita ihop. Det var det en morsa som inte gjorde. 

Hon rusade in på planen och slog honom i huvudet med ett paraply. Jag glömmer det aldrig och ser det riktigt framför mig, hur hon kommer med sitt bruna paraply. Vad är det som händer, tänkte jag. Jag kommer inte ihåg vems morsa det var och det är kanske lika bra, men hon tyckte att domaren var dålig. Sedan försvann hon därifrån och vi ungar var chockade, men det var väl någon ledare som fick tag i käringen.

Det här var ju ganska speciellt och inget bra exempel på hur en bra idrottsförälder ska vara, men jag tycker samtidigt att det finns de som är ännu värre. Jag vill poängtera att man som förälder absolut ska stötta och heja på ungarna, men inte lägga sig i vad tränarna och barnen gjort upp för taktik eller att man ska byta den eller den.

Jag har varit med om föräldrar som står och skriker "byt ut den jäveln" om någon annans barn, vars föräldrar står tre meter därifrån. Vad tänker man med då? Har man hjärnceller överhuvudtaget eller är det helt utblåst där uppe?

Jag har hejat på mina ungar och deras lag i alla år, men inte fan har jag lagt mig i hur tränarna sköter coachningen. Jag tror att många som gör det är personer som inte har lyckats själva och så ska de lägga över det på sina barn i stället. Precis som att barnet tycker det är roligt när någon slår och skriker hela tiden. Har tränarna kommit överens med ungarna ska ju inte du som förälder stå och ge andra direktiv.

Skulle min farsa stå och gapa när jag var liten och spelade match hade jag skämts ihjäl, så jag kan föreställa mig hur barnen känner. De måste skämmas för sin egen farsa, för det är väl mest pappor som håller på så.

Något annat som irriterar mig är det som hände efter Blåvitts match i allsvenskan senast. De mötte AFC Eskilstuna och deras fans supporterbuss blev attackerad av Blåvitt-fans. Eller jag kallar inte dem fans, de är idioter och dreggel. Jag förstår inte vad det är frågan om, man blir bara så bestört.

Samtidigt är det inte det som stör mig allra mest, utan det är det som Kalmar FF:s spelare David Elm gick ut och berättade. De mötte Hammarby på bortaplan nyligen och han hade värmt upp vid kanten. Då hade han fått ta emot mordhot och så. Det var vuxna människor som skrek så och det stod ungar precis intill. Det är inte bara på Hammarbys matcher det händer, utan det är överallt.

Det är precis som att fotbollen är någon jävla skyddszon där du kan göra och bete dig som ett svin. I handboll och hockey händer inget sånt och tror ni att det händer i rugby? Nej, där har man det gott och tar en bira ihop. Man ska inte blanda ihop supportrar som är riktiga supportar med detta. Äkta fans sjunger och står bakom sitt lag och jag älskar dem, men inte packet som håller på med de här andra grejerna.

Jag ser även på Ullevi folk som står med sina ungar och skriker det ena efter det andra. Vad fan ska ungarna tro?

Allvarligt talat, vad är det för fel på folk?

Det är sanslöst.

Ha d' gott!

Glenn Hysén
Glenn Hysén

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER