Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Frida Boisen

Vad har religion gjort för människors lika värde?

I början fanns kvinnan. Och vet du: Det var av kvinnans revben man gjorde en man. Kan du tänka dig. Det vi till vardags kallar en man. Med snopp, pung, slips, större adamsäpple än kvinnor, ofta mer hår på bröstet och 17 procent i snitt mer i lön än en kvinna. Det vi kallar en man är i själva verket bara ett endaste revben av en kvinna.

Det är sant. Precis så är det.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det är förstås lika sant som att kvinnor skulle vara gjorda av ett endaste revben från en man.

För vilken vettigt sinnad kvinna som helst så låter detta löjligt. Eller snarare. För vilken vettigt sinnad kvinna som helst, uppvuxen i vårt land, i vår tid, så låter detta som en berättelse vi lärde oss som barn. En av de första historierna jag kan minnas. Den fascinerande historien om Adam och Eva. De två första människorna på jorden som hade det så bra. Tills kvinnan bröt mot den enda regeln Gud givit dem: Att inte smaka av äpplet. Men kvinnan svek, förfördes av en orm. Resten är historia.

Kvinnan är inte bara gjord av ett revben, hon är också svag. Härligt.

Det var Gamla testamentet. Sen har vi det nya. När frälsaren är kommen. Som en slump: En man. En son, till guden, också man. Mannen som ska rädda världen, son till en man, får tolv manliga lärljungar: världen räddad.

Ja, det finns en moder i periferin, trots allt har inte Bibeln lyckats komma runt det faktum att bara kvinnor föder barn. Det finns också en fallen kvinna i en biroll. Det är mer eller mindre allt. Resten tillhör männen.

 

Alla väljer självklart att tro vad de vill. Det finns otroligt fina sidor i de flesta religioner. Som att störst av allt är kärleken och att behandla din nästa som du själv vill bli behandlad. Man kan trösta sig med det. För resten av religionen - allvarligt talat - hur har den verkat för människors lika värde?

Vi är upprörda över att noll procent av alla filmer för några år sedan klarade Bechdeltestet, det vill säga att filmen innehåller en dialog, bara mellan kvinnor, en dialog som inte handlar om män. Men att en majoritet av kapitlen i Bibeln inte klarar testet, är inga konstigheter. En lära som styr miljoner människors liv.

Att våra barn fortfarande lär sig sagor i skolan om kvinnor gjorda av mäns revben, att en man räddade världen, för att pappan som styr allt hade bestämt det, efter en massa elände som började när den första kvinnan förstörde precis allt vackert. För att hon ville inte rädda sitt barn eller annat livsviktigt. Nej, hon ville äta ett äpple.

Jag blir provocerad när min dotter kommer hem och rabblar historier om Noah - som räddar sitt folk, bröderna Kain och Abel, Josef som drömmer fantastiska drömmar och räddar sin kung, män, män, män, män, män, män, män... Och då har jag bara pratat kristendom. Vi har inte överhuvud- taget nämnt Muhammed i islam eller Buddha i Buddismen.

Gör inte misstaget att tro att jag tycker illa om män. Det gör jag inte. Jag älskar min man, jag älskar min son. Jag jobbar med massor av fantastiska män, några av mina bästa vänner är män.

Och ja, självklart är kunskap makt. Även kunskap om de stora världsreligionerna och synen - och tyvärr alldeles för ofta bristen - på jämställdhet i dessa.

Allt jag säger: i dag har vi schemalagd skoltid för att förklara berättelsen att kvinnan skapades av ett ben av mannen. Men försvinnande få lektionstimmar åt livsfilosofin och ämnet jämställdhet och alla människors lika värde.

Amen.