Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Frida Boisen

Vad är det för unkna värderingar SVT har?

Foto: Ylwa Yngvesson

Mitt på scen tafsas den kvinnliga programledaren på brösten. Fräscht. Inte. Det är här skämtnivån på SVT:s Melodifestivalen ligger. Ni vet, Sveriges största familjeunderhållning och barnprogram.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Vad är det för unkna värderingar som ekar i SVT:s kulvertar? På riktigt förstår jag inte vad vår public service-TV vill ge våra barn för värderingar.

Det har pratats mycket om vikten av att public service ska vara oberoende senaste veckan. Man får minsann inte vara för mycket uttalat antirasist för att vara programledare i public service.

Men tydligen går det alldeles utmärkt, att det program som lockar flest barnfamiljer i hela Sverige får ösa ut värderingar, i form av skämt, som osar sexism, hat och ett utpräglat vi och dem-tänkande.

Lyckat? Själv får jag avsmak i munnen.

Det började redan i Malmö, där hela musikfesten skulle skojbyggas kring hat. Hatet mot danskarna, som vunnit Europaslaget med hjälp av en flöjt.

Så Sveriges största barnprogramshow, inleds med att melodifestivalarméer militäriskt marscherar in i lokalen och slänger flöjt efter flöjt efter flöjt på brinnande bål. Kul?

Jag såg inga barn som vek sig av skratt här hemma direkt. Inte jag själv heller. Vad är så roligt med att lära ungar att hata, bränna och förstöra?

Sen ser jag hur den skånska entreprenören och arenaägaren Percy Nilsson plötsligt dyker upp i rutan, och hur SVT låter honom gå omkring framför tv-kameran med en skylt där det står: Sluta tuta! Apropå danska flöjterna förstås, och förstås också som en blinkning till att Percy precis blivit dömd i tingsrätten för skadegörelse efter att ha borrat sönder ett bildäck på en hemglass-bil när han blev störd över att den tutade.

Haha!

Ja, för SVT tycker alltså att det är skitkul när en vit medelålders man blir dömd för att ha borrat sönder ett däck på en glassbil. Och sätter den nyss dömde brottslingen på bästa sändningstid med en skylt i hand: Sluta tuta! Jag garvar ihjäl mig. Inte. Gissar att tjejen som körde hemglassbilen som i rätten vittnade om hur rädd hon var när han började borra, inte heller tyckte det var särskilt kul.

– Jag blev rädd för honom och chockad. Jag blev ledsen och grät, sa målsägande i sitt vittnesmål.

Men vadå, tänker SVT som ska göra barnprogram.

Skit i tjejer. Skit i vad som är rätt och fel.

Det är ju kul, haha!

Lika kul som när SVT igen sätter i system att poängtera vilka som är de vanliga: hetros och svennar. Medan de fortsätter att noga peka ut vilka som är de andra. Vi och dem.

Det började ju redan på Guldbaggegalan i SVT tidigare i år, med Sissela Kyles konstiga ”skämt” där hon presenterade Jonas Gardell som en ”sprallig homofil”, Özz Nujen som ”hårig kurd” och Marika Carlsson med orden att publiken skulle få lära sig om ”en negers uppväxt”. Vi skrattade inte då heller.

Och nu fortsätter traditionen att peka ut vad som är normalt och inte i Melodifestivalen. Här säger Nour el Rafai till förra årets programledare Gina Dirawi att nu är det minsann hon som är SVT:s nya blatte-alibi.

Så kul. Så bra. Att vi igen poängterade för alla oss som tittar och alla barn, det här med vi och dem. De vita normala. Och så alla alibin.

Och nej. Det blir inte roligare för att Nour säger det.

Och det blir inte roligare för att Nour till våra reportrar säger att det var hennes idé att komikern Björn Gustafsson skulle tafsa på hennes bröst mitt på scen på Melodifestivalen. Det blir bara sorgligt.

Grattis SVT. Var det detta ni tyckte att våra barn skulle skratta åt.

Då tror ni fel. Jag har fått nog. Det har min musikälskande son och dotter också. De vill inte se på Melodifestivalen längre.