Frida Boisen

Nu räcker det med hat och hån i Sverige

Publicerad

Att hata en kvinna. Att håna en kvinna. Att förminska en kvinna. Det är ju så lätt. Det går ju så snabbt. Det känns ju så bra. Antar jag. Varför annars sätter så många män det i system? Kom igen Sverige, visa att vi kan bättre.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

@fridaboisen Du är en riktigt smutsig liten hora. Så mycket dumheter som kommer från dig.

Exakt så låter det på Twitter om man gör det farliga i Sverige idag: Föreslår landets twittrare att vi alla ska tipsa om våra bästa kvinnliga konton. Ja, det var mitt brott. För det skulle jag förminskas till en smutsig liten hora.

Jag föreslog alltså att vi skulle dela med oss av våra bästa kvinnliga konton under hashtagen #följenkvinna efter att nya årliga undersökningen twittercencus presenterades, med ny statistik om twitter: Nio av de tio största kontona i Sverige drivs av en man, åtta av de tio mest inflytelserika kontona drivs av en man.

Visst är det märkligt att vi i sociala medier hellre vill följa en man än en kvinna. Att vi hellre vill retweeta en man än en kvinna.

Är verkligen män så mycket roligare eller smartare? I vanliga livet känner jag både briljanta kvinnor och män. Kanske har det bara blivit en slump för många, att hellre följa män, låta det manliga perspektivet sätta agendan i ens sociala medier-flöde.

Om det spelar roll? Ja. Om det går att förändra: Ja. Enkelt. Hashtagen har trendat och hittills har Malena Ernman, Jonas Gardell, Soran Ismael, Helle Klein och många, många fler delat tusentals smarta, kunniga, kloka, roliga kvinnliga konton .

Några älskade hashtagen. Andra hatade den, undrade om jag verkligen ville att någon skulle följa mig bara på grund av mitt kön. #följenkvinna var förminskande. En känd manlig debattör undrade om vi verkligen behövde stödhjul.

Nej, det var ingen slump att han använde det ordvalet, de hjul barn behöver för att lära sig att cykla. Det var själva poängen förklarade han. Jaha.

Hat- och hånsvansens dom var alltså: Låt det vara som det alltid varit. Rör inte vår mansdominans!

Och så vi andra, som ser något positivt med att 1: Dela bra kontakter och kunskaper – en av de stora vinsterna med sociala medier, 2: Sprida fler kvinnliga röster för en ökad mångfald, en rikare demokrati, när siffror visar på manlig dominans.

Några ord till om hatet och hånet. Stå upp mot det! Varför ska Twitter vara en officiell hat- och hån-källarklubb där många hånar på ett sätt de aldrig vågar öga mot öga. Helst hatar och hånar de kvinnor. Helst kvinnor som tar plats och bryter normer. Som deckarförfattaren Camilla Läckberg, programledaren Alexandra Pascalidou, artisten Zara Larsson (som för övrigt brutit normen genom att toppa listan över mest inflytelserika twittrare).

Jag är så trött på att hatet och hånet får stå oemotsagt. När du ser en person håna eller hata: Stå upp Sverige! Säg till! Ifrågasätt på ett trevligt, ärligt, civiliserat sätt. Fråga: Varför säger du så? Varför använder du de förminskande orden?

Om vi står tysta och ser på, blir vi mobben som ger det tysta godkännandet – precis som mobbarna i en skolklass. De som vet, lyssnar, ser på och antingen njuter eller är för fega för att säga ifrån.

Det räcker med tystnad nu. Det räcker med hat och hån i Sverige. Det går att förändra. Det går att ta ansvar för ett vänligare, varmare land. Det börjar med dig och mig. #följenkvinna #nätkärlek #jagärjag

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag