Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Frida Boisen

När blev Sverige ett land där nioåriga tjejer kallas hora?

- Han kallade mig för... jävla hora.

Jag ser hur orden smakar illa i min nioåriga dotters mun. Hon gör en grimas. Som att hon vill få orden osagda, bort från sina läppar. Hon tittar bort, med tårar i ögonen. Nästan som att hon skäms.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Men det är inte hon som ska skämmas. Det här var hennes skoldag. Hennes skolkamrats ord slängt i hennes ansikte. Och jag känner att mitt hjärta går i bitar där inne. När blev Sverige ett land där nioåriga tjejer kallas jävla hora av jämngamla killar? En vanlig dag i skolan, i lågstadiet. Av egentligen ingen anledning alls. Han bara sa det. Jag frågar dottern vad hon gjorde då.

- Jag sa till honom "Vet du ens vad det betyder?" och så sa jag att han inte kan kalla mig för det. Jag sa åt honom att han måste ta tag i sig själv. Att han måste ta tag i sitt liv.

Hon låter bestämd på rösten. Full kraft. Allvar, fokus. Stadig blick. Menar varje ord. Nio år. Redan van att hantera killar som vill förminska henne, genom att slänga orden jävla hora i hennes ansikte.

I förrgår kväll var jag i en bar, modell finare, med några kolleger efter en trevlig middag. Vi pratar, skrattar och ska precis bryta upp, när två män och en kvinna i övre medelåldern, med högburna huvuden och en hel del pondus, tränger sig förbi. Den paranta damen tittar på mig med avsmak, snörper på munnen och säger:

- Vad tar du i timmen?

Hånler, vänder sig om. Går vidare.

Jag står handfallen. Mina manliga kolleger ser lika chockade ut som jag.

Jag har ingen aning om vad jag hade gjort för att förarga denna kvinna så att hon ville förminska mig till en prostituerad. Jag kan inte gärna ha retat henne med min klädsel. Noll urringning, klänningen var inte ens kort.

Men hon hade stört sig. På att jag var där. En kvinna runt ett bord med fyra män. Män med makt, tänker jag så här i efterhand. Kanske störde hon sig på att en kvinna delade bord just med dem?

Madelene Albrights berömda ord: Det finns en speciell plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra, blinkar till i mitt inre.

Jag blir arg på mig själv för att jag överhuvudtaget låter damens vidriga ord förstöra slutet på en väldigt trevlig kväll. Men hennes ord etsar sig fast i mig som ett äckligt, fult klister. Och jag tänker: fastnar det i mig som är vuxen. Hur är det då för en tjej, som bara är nio år. Att få hora kastat i ansiktet.

Men det finns hopp. Skolan agerade exemplariskt. Lärare, fritidsledare - alla tog larmet om "jävla hora" på största allvar. Förklarade nolltolerans, pratade med barnen. Och vi föräldrar som var närmast inblandade, pratade också med varandra. Det kändes väldigt bra.

Men det otäcka är att vi 2013 är ett land som dras med ett vidrigt kvinnoförakt. Vi är ett land som uppenbarligen fortfarande har djupt rotade värderingar, som går ut på att tjejer som tar plats: Är horor.

 

Lillkillen i skolan härmade. Andra killar, större killar och kanske för den delen välklädda damer. Nioåringen är ett barn. Han håller på att lära sig rätt från fel. Men damen i baren häromkvällen har inga sådana ursäkter.

Det är dags att vi vuxna lär våra pojkar och flickor att det aldrig, aldrig är okej att kalla någon för hora. Enklaste sättet: Att du aldrig använder sådana ord eller uttryck om andra. Tänk på det, tanten. För det är ditt ansvar. Det är din sjuka självförminskande kvinnosyn, som imiteras och sipprar ur munnen på dagens nioåringar.

Nu skärper vi oss Sverige. Nu lär vi oss. Tjejer som tar plats är inte horor. Vi är värda precis lika mycket respekt som alla andra.