Frida Boisen

När blev Sverige ett land där nioåriga tjejer kallas hora?

Publicerad

- Han kallade mig för... jävla hora.

Jag ser hur orden smakar illa i min nioåriga dotters mun. Hon gör en grimas. Som att hon vill få orden osagda, bort från sina läppar. Hon tittar bort, med tårar i ögonen. Nästan som att hon skäms.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Men det är inte hon som ska skämmas. Det här var hennes skoldag. Hennes skolkamrats ord slängt i hennes ansikte. Och jag känner att mitt hjärta går i bitar där inne. När blev Sverige ett land där nioåriga tjejer kallas jävla hora av jämngamla killar? En vanlig dag i skolan, i lågstadiet. Av egentligen ingen anledning alls. Han bara sa det. Jag frågar dottern vad hon gjorde då.

- Jag sa till honom "Vet du ens vad det betyder?" och så sa jag att han inte kan kalla mig för det. Jag sa åt honom att han måste ta tag i sig själv. Att han måste ta tag i sitt liv.

Hon låter bestämd på rösten. Full kraft. Allvar, fokus. Stadig blick. Menar varje ord. Nio år. Redan van att hantera killar som vill förminska henne, genom att slänga orden jävla hora i hennes ansikte.

I förrgår kväll var jag i en bar, modell finare, med några kolleger efter en trevlig middag. Vi pratar, skrattar och ska precis bryta upp, när två män och en kvinna i övre medelåldern, med högburna huvuden och en hel del pondus, tränger sig förbi. Den paranta damen tittar på mig med avsmak, snörper på munnen och säger:

- Vad tar du i timmen?

Hånler, vänder sig om. Går vidare.

Jag står handfallen. Mina manliga kolleger ser lika chockade ut som jag.

Jag har ingen aning om vad jag hade gjort för att förarga denna kvinna så att hon ville förminska mig till en prostituerad. Jag kan inte gärna ha retat henne med min klädsel. Noll urringning, klänningen var inte ens kort.

Men hon hade stört sig. På att jag var där. En kvinna runt ett bord med fyra män. Män med makt, tänker jag så här i efterhand. Kanske störde hon sig på att en kvinna delade bord just med dem?

Madelene Albrights berömda ord: Det finns en speciell plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra, blinkar till i mitt inre.

Jag blir arg på mig själv för att jag överhuvudtaget låter damens vidriga ord förstöra slutet på en väldigt trevlig kväll. Men hennes ord etsar sig fast i mig som ett äckligt, fult klister. Och jag tänker: fastnar det i mig som är vuxen. Hur är det då för en tjej, som bara är nio år. Att få hora kastat i ansiktet.

Men det finns hopp. Skolan agerade exemplariskt. Lärare, fritidsledare - alla tog larmet om "jävla hora" på största allvar. Förklarade nolltolerans, pratade med barnen. Och vi föräldrar som var närmast inblandade, pratade också med varandra. Det kändes väldigt bra.

Men det otäcka är att vi 2013 är ett land som dras med ett vidrigt kvinnoförakt. Vi är ett land som uppenbarligen fortfarande har djupt rotade värderingar, som går ut på att tjejer som tar plats: Är horor.

 

Lillkillen i skolan härmade. Andra killar, större killar och kanske för den delen välklädda damer. Nioåringen är ett barn. Han håller på att lära sig rätt från fel. Men damen i baren häromkvällen har inga sådana ursäkter.

Det är dags att vi vuxna lär våra pojkar och flickor att det aldrig, aldrig är okej att kalla någon för hora. Enklaste sättet: Att du aldrig använder sådana ord eller uttryck om andra. Tänk på det, tanten. För det är ditt ansvar. Det är din sjuka självförminskande kvinnosyn, som imiteras och sipprar ur munnen på dagens nioåringar.

Nu skärper vi oss Sverige. Nu lär vi oss. Tjejer som tar plats är inte horor. Vi är värda precis lika mycket respekt som alla andra.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag