Frida Boisen

Jag är en kvinna som ska ta mig "i röven"

Publicerad

Jag är en kvinna som ska ta mig "i röven". Faktiskt är jag så avskyvärd och pestbesmittad att jag är "del av en epidemi". Mitt brott - spetsa öronen nu: Jag har en karriär, trots att jag är småbarnsmamma.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jo, precis så står det. Inget skämt. I en kolumn år 2014, på kvinnoavdelningen i en av landets största tidningar. Jag baxnar. Har vi inte kommit längre? Jämställdhet? Nä. Hej istället 1950-talet. Som ropade och ville ha tillbaka sina unkna kvinnovärderingar.

Allt börjar med att sångerskan, egna företagaren och nyblivna tvåbarnsmamman Linda Bengtzing, 39, har fräckheten att ställa sig på scen i "Melodifestivalen" den här helgen. Det skulle hon inte ha gjort, menar Aftonbladets krönikör och skräder inte orden:

"Linda Bengtzing - du kan ta dig i röven. Du och alla andra så kallade stålmammor."

Schlagerprofilerna Charlotte Perrelli och Petra Mede som båda ledde "Melodifestivalen" med bebisar i kulissen nämns som skräckinjagande exempel på "supermorsor" som valt bort tid med sina bebisar för minuter i rampljuset.

Lika bra att jag erkänner. Jag är en av dem. Även jag har begått brottet att fortsätta jobba och inte ta långa föräldraledigheter fastän jag fött två barn.

Men vänta lite. Vad hände med mina bebisar? Lämnade jag dem ensamma hemma? Nej. Det gjorde jag ju faktiskt inte. Lillkillen var hemma med en annan viktig person i hans liv: hans pappa.

När jag blev mamma första gången var jag egen företagare, precis som Bengtzing, Perrelli och Mede, om än i en annan bransch. Det innebär att man i perioder jobbar hårt, men att man är ledig när de flesta andra jobbar.

Men Aftonbladets krönikör Åsa Erlandson hånar mammor som driver vidare sina företag och dömer ut dem som "moderna bekräftelsenarkomaner".

På riktigt. Vad är det för förminskande kvinnosyn? Skäms!

En fråga: Minns du när schlagersångaren och företagaren Martin Stenmarck vann Melodifestivalen med "Las Vegas" trots att han hade en bebis hemma? Eller när han året efter gjorde succé med "7milakliv" och började turnera med Ladies Night samtidigt som det kom ytterligare en bebis till familjen? Han har i åratal varit borta MASSOR av kvällar från sina bebisar och barn. Trots att han nu har TRE barn. Hur många "ta dig i röven-artiklar" har Martin fått för att han stått på scen i stället för att vara hemma med bebisar? NOLL. Tack och lov! För varje sådan artikel vore ju helt befängd. Jag har ingen anledning att tvivla på att Martin är en underbar pappa. Precis lika lite som jag har anledning att tvivla på att Linda Bengtzing är en fantastisk mamma. Men tyvärr upphör inte raseriet mot just kvinnor som inte tar timeout på yrkesverksamma karriärer när de får barn.

Det är inte första gången Aftonbladet slår ett slag för att mammor som har mage att jobba när vi blir föräldrar är förkastliga. För sex år sedan satte de rubriken "Sveriges sämsta mamma" på vem? Jo. Mig. Nej, jag hade inte misshandlat mina barn. Jag hade inte kränkt dem. Jag hade pussat dem, kramat dem, lekt med dem, älskat dem mer än något på denna jord.

Men. Jag hade också mage att jobba som chefredaktör. Fastän jag hade en bebis. Därav rubriken: "Sveriges sämsta mamma".

Den här vidriga synen på arbetande mammor måste sluta nu.

Börja i dag. Prova att hylla en mamma nära dig.

Oavsett om hon väljer att jobba eller att vara ledig.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag