Frida Boisen

Gör det rätta, Beatrice, ta tillbaka makten nu

Publicerad

De säger säkert att de älskar sitt lag. Men mest hör jag hur mycket de hatar. Och det är en skam att dessa hatiska idioter med halsdukstäckta ansikten ska få förstöra fotbollen i Sverige. Det måste få ett slut. I dag.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

På ett ögonblick förlorade fyra små barn sin fotbollsintresserade pappa. Pappan, som älskade sitt lag, tyckte så klart att han var på rätt plats, vid rätt tillfälle. För att stötta sitt lag på den allsvenska premiären i Helsingborg. Men det som skulle ha varit ett härligt firande för att fotbollssäsongen äntligen är i gång, blev totalt mörker.

Och när jag hör justitieminister Beatrice Ask beklaga tragedin i GT:s live-tv några timmar efter den fruktansvärda dödsmisshandeln, förstår jag inte vad hon säger:

- Majoriteten måste säga till bråkstakarna att man inte accepterar en bråkig kultur. Alla individer måste säga ifrån, säger hon ett par gånger under intervjun med GT:s reporter utanför SVT-huset.

Hon menar att man gjort mycket, gör mycket, men att lagar inte räcker, om inte huliganerna följer lagarna. Och att vi "individer", måste säga ifrån.

 

Ja, Beatrice, jag säger jättegärna ifrån. Jag gör det nu:

SLUTA alla ni vansinniga huliganer! Som säger att ni älskar fotboll, men som inte fattar någonting. Ni som bara ser sporten som en ursäkt för att slåss, bråka, få en ursäkt att ösa ut hat och våld. Ni vet inte vad fotboll är.

Jag kan säga det hur många gånger som helst. Men jag vet inte hur tuff jag är när jag står med mina två små barn i var sin hand på väg in på Friends måndag kväll. Där vi hade tänkt vara. För att heja fram bortalaget Blåvitt som ungarna älskar, när de möter AIK i årets första match.

För menar du på riktigt Beatrice, att jag som individ ska marschera fram med ungarna i var sin hand och säga "Stopp, sluta slåss!", när ansiktslösa huliganer rusar fram med raseri i blicken.

 

Jag vet hur det är att vara någonstans för att man älskar något fint och plötsligt hamna i en mobb. Jag har sett hatets ansikte. Sett hatiska människor springa emot mig. Och plötsligt märka att stenar viner i luften. Jag kan berätta för dig Beatrice. Att i det läget gör man bara en sak: springer för sitt liv. Då är det för sent för argument. För sent för ord.

 

Just nu håller Sverige andan. Jag också.

Så Beatrice. Gör det rätta. Ta tillbaka makten över våra fotbollsarenor. Lösningen är enkel. Alla säger det. Go west! Gör som England. Sätt ner foten en gång för alla mot ligisterna. Fortsätt på spåret att utvisa dem ur arenorna. Stenhårt. Inför en förbudszon så att de som inte får vara inne på arenan inte kan sitta och supa på en bar bredvid arenan och sedan rusa ut för att knacka motståndarsupporters när de kommer ut.

 

Låt fotbollen igen bli en fest för alla, dit vi vill ta barnen. För tro mig, de längtar!

Men det är du Beatrice och regeringen, som måste ta matchen och säkra fotbollen i Sverige. Och ta matchen nu. Det är totalt oacceptabelt, en skam för Sverige och svensk fotboll att en pappa i dag förlorade livet för att han ville se på fotboll.

Det får aldrig, aldrig hända igen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag