Foto: FOTO: LENNART REHNMAN
 Foto: FOTO: LENNART REHNMAN
Frida Boisen

Sverige är ett rasistiskt land

Publicerad

Nu har vi det svart på vitt. Sverige är ett rasistiskt land. Det är svårt att tolka siffrorna på annat sätt.

Av 34 OECD-länder i världen är vi sämst på att ge invandrade medborgare ett jobb. Sämst. Av alla. USA, Tyskland, Holland, Australien.

Alla andra är bättre.

Vi svenskar envisas med att anställa människor efter färg. Det håller inte. Det är dags att vi blir ett färgblint land.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Inte nog med att vi är usla på att ge invandrare jobb. Vi är dessutom pinsamt dåliga på att ge invandrare jobb de är utbildade för. Det är därför många driftiga svenskar med invandrarbakgrund startar eget. Öppnar pizzeria, blomsterhandel, städfirma. Där är de själva arbetsgivare. Utan något färgfilter när de i sin tur anställer.

Självklart finns det jobb även för svenskar som är födda i ett annat land. Vi har hittat ett jobb som passar jättebra för invandrade universitetsdiplomerade civilingenjörer, civilekonomer och jurister: Bakom ratten. För Sveriges taxikår har det senaste decenniet plötsligt blivit en av landets mest välutbildade.

Jag träffar dem flera gånger per vecka. Reza, Jamal, Achmed, Abed. De pratar bra svenska. Är samhällsintresserade. Ofta med universitetsexamen. Och jobbar ofta sex dagar i veckan. Tio timmar per dag. Och får knappt ekonomin att gå ihop.

När vi lät ett reporterteam lägga två arbetsdagar på att fråga taxichaufförer med utländsk bakgrund, som väntade på nästa körning vid Centralstationen i Göteborg, vad de hade för utbildning var resultatet uppseendeväckande. Nio av tio hade universitetsutbildning. Inte inom taxivetenskap förstås. De är utbildade ingenjörer, civilekonomer, jurister.

En av dem är Jamal Alkazali är 56 år, från Irak. Han har kört taxi i 12 år. Han är elingenjör med fem och ett halvt års universitetsstudier i Ryssland. Plus två år på Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Han har jobbat i åtta år som elingenjör utomlands. Han har sökt 100 jobb här i Sverige. Har har fått komma på EN jobbintervju.

Drömjobbet är elingenjör "såklart". Men Jamal konstaterar:

- Det känns helt hopplöst att söka ingenjörsjobb, det gjorde jag mest i början, men det spelade ingen roll att jag läst till två år på Chalmers."

Hans historia är långt ifrån unik.

Vad säger det om oss som land? Att vi smäller igen dörren i ansiktet så fort en välutbildad människa vill söka ett jobb. Bara för att den människan kommer från ett annat land. Det är inte bara pinsamt inskränkt. Diskrimineringen svenska arbetsgivare håller sig med riskerar att i längden få mycket farliga konsekvenser.

Som Reza, civilingenjör från Iran, vars taxi jag åkte med härom kvällen sa:

- Jag har sökt hundratals jobb, från ingenjörsjobb till enklare mekanikerjobb som jag är överkvalificerad för. Jag går in på arbetsförmedlingen varje dag. Det har jag gjort i tolv år. Men jag får inte ens komma på intervjuer. Nu är jag för gammal. Jag är 50 år. De stora företagen vill bara ha 25-åringar.

Men Reza är glad att han har ett jobb. Även om det inte är drömjobbet.

- Jag har kört taxi i tolv år. Det är hårt jobb. Tio timmar varje dag. Sex dagar i veckan. Det blir inte särskilt mycket pengar Men jag gör det. Alla resonerar inte som jag. De tycker det är orättvist. Tar den snabba vägen till snabba cash. Men att säga att det inte finns jobb i Sverige är inte sant. Vi på taxi söker alltid fler chaufförer.

Vilken väg är Sverige på väg mot? Ska vi fortsätta blockera bort invandrare med bra utbildning från välavlönade jobb och bara hålla findörren öppen för svenskar som heter Johansson i efternamn?

Är det nya haschkriget med skjutningarna i Göteborg en slump? Var Husby-kravallerna en tillfällighet? Eller är det så att om man får man dörren smälld i ansiktet nog många gånger kommer det en motreaktion: Det här är inte mitt samhälle, det är ert.

Jag önskar en sak av Sveriges arbetsgivare. Att vi här och nu lär oss av taxibranschen. Att vi bestämmer oss i dag. För att bli färgblinda på riktigt. I det ögonblicket kommer vårt land bli en ett land som ger alla samma chans.

Det är dags nu.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag