Frida Boisen

"Nu börjar #godisstopp!"

Publicerad

Sverige har förvandlats till ett land byggt av skumbananer, lakritsdöskallar och sega råttor.
Vi äter mest godis i världen, hälften av oss är överviktiga och vi genomför mer än 8 000 magsäcksoperationer per år.
Dags att vi lär av barnen och visar att vi alla kan göra något litet, solidariskt, som ett land, tillsammans.
Vem är med på #godisstopp i februari? Hand upp nu!

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Samhället! Gör något, vädjade åtta läkare i en debattartikel i Svenska Dagbladet i veckan. De sa det vi redan vet: Vi äter alldeles för mycket godis och det får allvarliga konsekvenser. Vi proppar i oss mest snask av alla länder på jordklotet och dubbelt så mycket som snittet i EU.

Läkarna påpekade också det vi kanske inte visste: magsäcksoperationer har blivit en av de vanligaste operationerna i vårt land. I år genomförs nästan en magsäcksoperation i timmen, dygnet runt, samtliga dagar i veckan.

På prov börjar vi även att magsäcksoperera barn mellan 13-15 år, där läkarna med hjälp av en slang inopererad i magsäcken, via en ventil, tömmer ut en tredjedel efter varje måltid.

Magsäcksoperationer kan rädda liv och är det mest effektiva sättet att få patienter att minska i vikt, och precis som läkarna i artikeln menar inte jag heller att vi ska sluta hjälpa de som redan är akut överviktiga

Men varför lägger vi inte mer resurser på att förebygga ohälsa och övervikt?

Det behöver inte ens kosta oss pengar, bara engagemang och vilja. Om vi alla bestämmer oss, blir det lättare. Det finns goda initiativ. Som Ica på Liljeholmen i Stockholm, som återinförde de små godispapperspåsarna från 80-talet på helgerna. Bra jobbat Magnus Westman, på Ica, hjärnan bakom återinförandet av de små godispåsarna:

- Jag kom på det här när jag själv var föräldraledig med min dotter. När man har pratat runt med kompisar upplever många att det är ett problem, säger han till Aftonbladet.

Vi behöver fler sådana här initiativ. Fler av oss behöver se sig i spegeln och säga: Vad kan jag göra för att vi i Sverige ska äta mindre godis?

På samhällsnivå anser jag att vi bör höja skatten rejält på godis. Och höja skatten på läsk, precis som exempelvis Berkeley i Kalifornien och Mexiko. Men i väntan på att lagstiftarna kommer dit måste VI göra något idag. Du och jag.

Jag gör som vanligt. Pratar med de klokaste människorna jag vet: Våra barn. Frågar om de har någon idé på hur vi kan hjälpa ALLA i Sverige, att visa att det går att äta mindre godis, göra det till en gemensam satsning, för att det ska bli lättare och roligare för alla att avstå.

Deras svar kommer snabbt:

- Mamma, vi kör godisstopp!

Låt oss börja med en månad. För att visa att det går. Låt oss göra februari till 28 dagar av #godisstopp

Tjuvstarta nu om du vill. Ha godisstopp hela året om du vill. Börja dela goda idéer på annat fredagsmys och lördagsgodis istället. Låt oss sprida bilder och tips på allt från fruktsallader, gurkstavar och annat gott under #godisstopp på Facebook, Twitter och Instagram. Gå med i Godisstopp-sidan på Facebook och dela goda idéer och recept. Maila oss tips på tips@gt.se.

VI kan förändra. Är du med? Nu visar vi att det går! Visa Sverige: Fredags-myset sitter inte en godisnapp. Det sitter i kärleken till varandra.

Nu kör vi!

#godisstopp

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag