Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Frida Boisen

Få ord provocerar mig som "livspusslet"

Mammalivet är inte ett pussel – det är ett konstverk, skriver Frida Boisen.
Foto: Sara Strandlund

Livspusslet. Smaka på ordet. Se det. Livspusslet.

Det finns få ord i svenska språket som gör mig så provocerad. Förmodligen för att jag aldrig hört en man få den eviga frågan:

– Hur gör du för att få ihop livspusslet?

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Däremot verkar kvinnor ÄLSKA att ställa livspusselfrågan till andra kvinnor.

Själv har jag fått frågan två gånger senaste veckan av andra kvinnor, som säkert menar väl.

Men snälla, sluta! Se myten! Det finns inget livspussel som uppstår just så fort en kvinna blir en mamma – och samtidigt, kors i taket, ska fortsätta att vara en yrkeskvinna.

Livet fortsätter att vara precis den vackra gåva det är: Ett liv. Ett ännu rikare liv.


Livet förvandlades inte plötsligt till ett problem för alla kvinnor som får uppleva hur det är att få barn. För tro mig: livet blir vad vi gör det till.

Vill vi göra mammalivet till ett problem, med ett visst antal förutbestämda bitar, som ska tryckas in i en given ram i en förutbestämd lösning, enligt precis samma mall som alla andra löser pusslet (för annars fungerar pusslet ju inte, om du tror att en pusselbit ska få en mer central roll, eller ta större plats än vad samhällsnormen säger).

Tro mig: Ser du ditt liv som ett pussel då blir ditt liv som yrkesverksam mamma ett problem. Och det är just det många kvinnor gör.

I Folkhälsoinstitutets kunskapsöversikt: ”Varför drabbas kvinnor oftare av oro, ångest och depression?” kommer man fram till att ångest och depression är 1,5 till 3 gånger vanligare hos kvinnor än hos män.

I diskussionen nämns bland annat att just hur vi väntas förhålla oss till våra könsroller. Särskilt som kvinna. Ni vet. Det är den könsrollen som är det ledande motivet på det där livspusslet alla kommer springandes med.

Jag vägrar att se mammalivet som ett pussel. För livet med barn är inget problem. Mammalivet är ett konstverk.

Upplev skillnaden.


När du ser ditt liv som ett konstverk i stället för ett pussel finns inga givna svar. Inga bitar, som någon annan bestämt hur de ska se ut och hur de ska passas ihop.

För nu är det du som bestämmer.

Du håller penseln. Vill du välja en grov pensel och måla i starka röda färger? Vill du ta en finare liten? Lägga fokus på en ny del av motivet?

Vill du vara föräldraledig i ett år med ditt barn? Eller vill du ta det nya chefsjobbet? Både och?

Upp till dig! Du håller penseln.

För ord betyder mycket. Och bilder betyder ännu mer.

Upplev skillnaden. Nästa gång en kvinna (jo, för det är andra kvinnor som ställer frågan), undrar hur du får ihop livspusslet – få inte dåligt samvete, känn ingen stress för att du inte fått ditt ”livspussel” att passa in i samhällets alla normer om hur många timmar du ska hinna träna, städa, hämta, lämna, jobba, ha sex, laga mat, hänga med tjejkompisarna och allt det andra.

Se livspusslet för vad det är: En myt. Det finns inget livspussel. Det finns ett konstverk som du målar varje dag. Och vet du. Måla gärna utanför ramarna. Tänk utanför ramarna. Lämna trygghetszonen.

Och välj att hylla olikheterna. Att alla vi kvinnor målar helt olika konstverk. Gör våra helt olika val.

Det är vad som gör livet än mer vackert.