Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Frida Boisen

"Ett totalt haveri för den svenska skolan"

Utbildningsminister Björklund - vakna! Bort med hörselkåpan ur klassrummet nu! Det här är så underkänt det kan bli, skriver Frida Boisen (bilden).Foto: Ylwa Yngvesson
<span style="text-decoration: underline;">Fråga: Vad tycker du om hörselkåpor i klassrummen?</span><strong><br>Noah McKenna, 41, yogalärare, Stockholm, tvillingdöttrarna Milo och Lumi 4 år:<br></strong>- Det låter konstigt, men det kanske finns någon bevisad anledning till att det är bra? Bara man inte använder hörselskydden för att skärma av världen för mycket, det kanske kan orsaka att barnen blir ensamvargar eller att de inte kan hantera ljud i framtiden och får sociala problem?Foto: Jens L'Estrade
<span style="text-decoration: underline;">Vad tycker du om hörselkåpor i klassrummen?</span><strong><br>Lisen Viken, 45, hemarbetande, Stockholm:</strong><br>- Det låter som en bra idé, det kan vara kaotiskt i skolan. Det är tråkigt om det behövs, men fördelen är att det finns barn som har särskilda behov och behöver ha lite mer lugn och ro.<br><strong>Dottern Silke, 6 år: </strong>- Jag skulle vilja ha hörselkåpor när det är högljutt. Då skulle jag kunna koncentrera mig mer när jag gör läxor.Foto: Jens L'Estrade
<span style="text-decoration: underline;">Vad tycker du om hörselkåpor i klassrummen?</span><strong><br>Sari Laaja, 47, tandsköterska, Stockholm, två söner på 20 och 22 år:</strong><br>- Det låter som en jättebra lösning om barnen behöver hjälp med att koncentrera sig. Det är bättre än att de har hörlurar och lyssnar på musik. Själv skulle jag inte vilja ha det på mig, men om någon vill och känner att det fungerar är det bra att det finns hörselkåpor till hands.Foto: Jens L'Estrade
<span style="text-decoration: underline;">Vad tycker du om hörselkåpor i klassrummen?</span><strong><br>Björn Stenberg, 35, ingenjör, Stockholm, dottern Signe 13 månader:</strong><br>- Spontant låter det märkligt att man behöver det i klassrummen. Jag förstår om man behöver det i högljudda arbetsmiljöer som verkstäder. Det skulle kännas konstigt att hämta Signe i skolan i framtiden och mötas av att hon har hörselkåpor.Foto: Jens L'Estrade

- Jag har så ont i huvudet.

Jag rynkar pannan. Åttaåring som har ont i huvudet på väg hem från skolan. Det är ju inte normalt. Igen?

Jag tar hennes hand i min och frågar varför hon har ont.

- Det är några i klassen som svär och pratar hela tiden. Och säger fuck you ja, hundra gånger om dagen kanske.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

- Men inte i klassrummet när ni har lektion, va?

- Jo. Jag har hörselkåpan på mig. Men pratet hörs ändå. Det är därför jag har ont i huvudet, säger flickan.

- HÖRSELKÅPAN? Va? Har du hörselkåpa på dig i klassrummet?

Hon svarar "ja" med ett förvånat uttryck i ögonen. Som att det är världens mest självklara sak. Hade jag inte förstått att hon har hörselkåpa på sig i klassrummet? Hennes uttryck visar att hörselkåpan är lika normal i klassrummet som gympaskor är på gympalektionen.

Så sjukt. Så sjukt.

Tror du att hon har haft otur och hamnat i värstingskola? Nej, så här ser det ut. Skränskolan och hörselkåpsklasserna har tagit över Sverige. En snabb googling på kombinationen hörselskydd och skolan gör mig chockad: Larm- rapporter från nyhetssajter om klasser med hörselkåpor kommer från Backa i Göteborg, i Bergvik, Söderhamn, i Färjestaden på Öland, i Örebro, i Falun, i Stockholm, i Umeå. Hörselkåporna har blivit en universallösning för ljudvolymsproblemet i skolor över hela landet.

Sveriges radio rapporterade bara häromdagen att Malmabergsskolan i Västerås använder hörselskydd till barnen. Läraren Lena Bresser säger till och med om hörselkåporna i klassrummet: "Jag tycker att det är suveränt!".

Eh? Suveränt? Själv hade jag tyckt det var suveränt om svenska skolan hade så pass disciplin i klassrummen att barnen kan få ro att skriva utan att behöva ha hörselkåpor.

Är det här ett dåligt skämt? Nä. Men ett totalt haveri för svenska skolan.

Varför inte ta med alla hörselkåpor på klassfotot nästa gång? För det är ju så skolbarnen är vana att se varandra i klassrummen. Med kåpor på.

En färsk rapport från skolverket visar att bara var fjärde elev i mellanstadiet upplever att det alltid eller nästan alltid är lugnt i klassrummet.

Utbildningsminister Björklund - vakna! Bort med hörselkåpan ur klassrummet nu! Det här är så underkänt det kan bli.

Sanningen är att vi vuxna aldrig skulle acceptera en sådan arbetsmiljö som vi skickar våra barn till varje dag. Klassrummet i Sverige är numera att jämställa med en flygplats eller en motorväg, när det kommer till behov att utestänga buller. Det är svårt att be flygplan vara tysta, att få bilar att sluta brumma. Men vet ni. Barn kan man faktiskt säga till. De kan sitta tysta och koncentrerade. Det går utmärkt. Fast tydligen inte längre i svenska skolan.

På nätet hittar du numera sajter med färgglada hörselskydd och öronproppar med säljande rubriken: Hörselskydd i skolan. Kul. Att någon vinner på att barnen inte längre kan få lugn att koncentrera sig när de ska lära sig att stava.

De stora förlorarna är barnen. Hon som har ont i huvudet, varje dag när hon går hem från skolan.