Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Frida Boisen

En mans liv är mer värt i vården – det är sjukt

Sverige 2016. En mans liv är viktigare än en kvinnas. Han får snabbare och dyrare vård än hon.

Hur länge ska mannen få vara mer vip än kvinnan i svensk sjukvård?

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Zlatan är en legend - inget snack!

När Zlatan Ibrahimovic tackade för sig i PSG och tog ut sönerna på plan iklädda tröjtitlarna KING och LEGEND skrek många i falsett över olämpligheten.

Hallå! Zlatan ÄR en legendar. Blev i veckan utnämnd till näst bästa anfallare i världen av CIES Football Observatory. Så bränn alla jantekoftor för gott! Nu!

Varje lördag i Expressen

När ska SVT göra ett sminkprogram?

I veckan lyfte SVT Edit att 62 procent av alla Youtubevideos som kvinnor i ålder 18-35 tittar på, består av sminktutorials och andra skönhetsvideos. Vad säger du, Hanna Stjärne? När får vi se SVT:s första sminkformat? Intressant att när unga kvinnor får bestämma över sina tablåer har ämnet som dominerar totalt inte en sändningsminut i public service. Therese Lindgren ftw!

Sockra skatten på godis

■ Fyra av tio svenskar vill ha sockerskatt, visade en ny Inizioundersökning i veckan. Och trots att vi vet att socker är skadligt för hälsan, ser folkhälsominister Gabriel Wikström ingen anledning att diskutera frågan. Varför inte? Lär av England, där finansministern George Osborne inför ny läskskatt och låter pengarna gå till att fördubbla anslagen till skolidrotten. Rule Britannia!

Mannen skriker av outsäglig smärta varannan minut. Men ambulansen han färdas i får nej från sex sjukhus och parkerar till slut, efter en och en halv timme, i ett garage vid en akutmottagning och inväntar vidare besked.

Nej. Det här har självklart inte hänt - en man vill säga. Men exakt ovanstående hände en gravid kvinna förra sommaren. Något news55 först skrev om. Vattnet gick för en kvinna som skulle föda tvillingar, åtta veckor för tidigt. Ambulansen hämtade henne, och sen fick kvinnan nej från förlossningsavdelningar i sex städer: Hudiksvall, Sundsvall, Gävle, Falun, Uppsala och Västerås. Inte av ovilja förstås. Utan för att det inte fanns rum. Allt medan ambulansen irrade omkring i hopp om att få köra tvillingföderskan till ett sjukhus.

Frågan man ställer sig: Är det här verkligen rimligt?

Vi kan flyga till månen, men vi kan inte erbjuda alla kvinnor som i sommar ska föda barn en garanti om en plats på en förlossningsklinik i staden där de bor.

Jag kan inte låta bli att tänka: Hade vi verkligen haft en så hårt ansträngd förlossningsvård, om det var män i slips och kavaj som födde barn.

Jag tror inte det. För flertalet studier, år efter år, visar på samma skandalösa slutsats: Mannens liv är värt mer än kvinnans i svensk sjukvård.

Kvinnor löper exempelvis större risk att dö i akut hjärtinfarkt på ett sjukhus än män. Risken att en man dör är 4,5 procent, för kvinnan ökar risken att dö till 7,5 procent.

Några fler sjuka siffror som talar sitt tydliga språk:

Genomsnittskostnad per vårdtillfälle för akut hjärtinfarkt för kvinnor är 180 000 kronor, medan männen får vård för 250 000.

I åldersgruppen 25 till 44 år är skillnaderna vidrigast:

En ung hjärtsjuk kvinna får vård för 190 000 kronor.

En ung hjärtsjuk man får vård för 510 000 kronor, konstateras i en studie från i fjol som omfattar 70 procent av landets sjukhus, och som först presenterades i Läkartidningen.

Kvinnan hamnar på avdelningar sämre rustade att rädda liv, medan mannen i högre utsträckning får en vip-väg in till intensiven.

I en annan ny studie vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, som omfattar 150 000 patientfall, framträder samma bild: Kvinnor tvingas vänta längre på akuten än män, trots att de har samma symtom, skriver Dagens hälsa.

Så, blir någon förvånad över att kvinnor med enorma smärtor som ska föda barn inte prioriteras i svensk sjukvård?

Forskning.se berättade i början av året om Jämställdhetsutredningen som lämnades över till regeringen i slutet av 2015. Där framkommer att män i högre utsträckning än kvinnor får vård på en strokeenhet efter att ha drabbats av stroke.

Igen: Sjukt. Så sjukt.

Så med denna bakgrund: Är det en slump att just förlossningsvården nedprioriterats? Det är ju ändå bara kvinnor det handlar om.

Senaste veckan har BB Sophia stängt i Stockholm, trots omfattande protester och en ockupation av lokalerna. Det ansträngda läget för förlossningsvården, såväl i Stockholm, som ute i landet, där avstånden och tiderna för att ta sig till en förlossningsavdelning har ökat de senaste åren, är alarmerande.

Så sent som i veckan tvingades en kvinna föda barn mitt på E4, med närvaro av polis, efter att hon blivit nekad att föda på Södertäljes förlossning.

Hur många till sådana historier kommer vi att behöva läsa om i sommar?

Det är inte rimligt.

Så kvinna: Höj din röst när du behöver vård. För vården är inte jämställd. Politiker: Vidta åtgärder nu!

Så här kan vi inte ha det. För mig är en kvinna lika mycket en very important person som en man.