Frida Boisen

Skandal för demokrati-förtroendet

Publicerad

Och så visade Göteborgsandan sitt fula tryne igen.

Det är en stor skandal att Lena Malm (S), Kommunfullmäktiges ordförande, nu förbjuder fria medier att webbtv-direktsända mötet där folkomröstnings öde ska avgöras.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Vad anger Lena Malm för skäl?

– Platsbrist.

Skojar du? när vi då föreslår att de redan tillåtna stillbildskamerorna sänder rörligt i stället, då får vi ett nej ändå.

Utan vidare motivering.

Det är helt befängt. En stor skandal för förtroendet för demokratin i Göteborg.

Vad är det Göteborgs politiker vill gömma?

Vad är det de inte vill visa för göteborgarna?

Varför envisas man med att vilja hålla fast vid att göra politiken så otillgänglig som möjligt för folket?

 

För varje dag som går blir det allt mer tydligt att stadens politiker desperat klamrar sig kring daterade, gammeldags illusioner om hur makt och demokrati ska tillämpas i Sverige i dag.

I Kommunallagen står det klart och tydligt i femte kapitlet, 38:e paragrafen, att Fullmäktiges sammanträden är offentliga.

Det vill säga. De ska vara öppna för allmänheten. Vilket de också är. Det finns åhörarplatser på alla kommunfullmäktigemöten i alla Sveriges kommuner. Det är reglerat i vår lag.

Många kommuner väljer att webbtv-sända sina sammanträden, för att göra debatter och beslut än mer tillgängliga för medborgarna.

Men inte i Göteborg.

Här frodas göteborgsandan.

 

Är någon förvånad? Ja, faktiskt. Människor från hela Sverige hör av sig när de läser GT:s avlslöjande om fullmäktiges filmförbud. Och tror inte det är sant. Men tyvärr börjar jag vänja mig. Det är så här Göteborgs politiker spontant reagerar när man kräver insyn. När man vill bjuda in göteborgare att mer aktivt delta i den politiska debatten.

När folkinitiativet om trängselskatten väcktes här i Göteborg, fanns det inte en mening att läsa om hur man kunde väcka ett sådant, på Göteborgs kommuns hemsida.

Det är tack och lov korrigerat nu, efter att GT stött på och ifrågasatt denna brist från kommunen.

Men nu. När GT sedan flera veckor ansökt om att få webb-tv-sända debatten där folkinitiativets öde ska avgöras.

Då förbjuder Lena Malm (S) oss som tidning att direktsända detta. Lena Malms tv-censur är en stor skandal.

Hennes beslut går emot andemeningen i lagen – att fullmäktiges möten är offentliga.

Vad för vettigt argument finns det att utestänga medier från att rapportera till alla de fler än 90 000 som engagerat sig så mycket i frågan att de skrivit på ett folkinitiativ?

Vad har Lena Malm att dölja?

Försök inte skylla på platsbrist, eller att det här skulle vara en ordningsfråga. Videokamerorna varken låter, stör ordning eller tar plats. Det här är bara en ren inskränkning av det fria ordet. Det här förbudet är en inskränkning av vår möjlighet som journalister att bevaka denna för många göteborgare mycket intressanta demokratifråga, som totalt dominerat Göteborgs politik, de senaste nio månaderna.

Lena, blir det trångt, så står det dig fritt att flytta mötet till Scandinavium om du nu vill det.

 

Men gör inte det här. Utestäng inte oss journalister att rapportera på det sätt vi vill.

Utestäng inte folket att med bild och ljud, med dagens tekniska lösningar, med enkel webb-tv-sändning kunna bjuda in folket att följa med in i maktens boningar och med rörlig bild och ljud från kommunfullmäktiges beslut.

Låt oss bryta med göteborgsandan.

Här och nu.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag