Frida Boisen

Skulle han ha puttat en manlig partiledare?

Publicerad

En fösning, en knuff, en putt. Kalla det vad du vill, men hela Sverige såg. Och nej, Stefan Löfven: Det är inte okej att puttas. Det är vad vi försöker lära våra barn och det är tydligen också vad du behöver lära dig. Jag vill inte behöva vara orolig för att du puttar ner Angela Merkel eller Vladimir Putin i en rabatt nästa gång du härsknar till på ett toppmöte.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I sociala medier ser jag redan hur, som av en slump, diverse män ojar sig över att Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfvens putt på näringsminister Annie Lööf i direktsändning får så stort utrymme på såväl tidningssidor som i sociala medier. Då så. Låt mig förklara.

På söndag är det allmänna val i vårt land. Står sig opinionsmätningarnas siffror på valdagen får Sverige då fram en ny statsminister vid namn Stefan Löfven. Statsministern ska leda Sveriges regering. Representera vårt land på EU-toppmöten. Och förstås också, vara en förebild för vårt lands skolbarn.

Våra barn som vi varje dag lär och påminner, att använda orden. Att när de tycker att någon är dum, inte bli så arga att de börjar putta på skolkompisen. Utan i stället använda orden. Beskriva hur de känner. Varför de blir arga. Förklara själva, och sedan också lyssna på den andra personen. Prata, lyssna, men inte gå till handgripligheter, inte börja puttas.

För mig blir det såväl fattigt och pajasaktigt, när en vuxen man, partiledare för Sveriges största parti, puttar en partiledare för ett annat parti, en partiledare som dessutom är kvinna.

Frågan jag ställer mig: Skulle han föst/puttat en manlig partiledare på samma fysiska sätt?

”Lägg av!” hojtar andra röster i sociala medier. Det är ju Lööf som använder sig av härskartekniker, hon som ber en annan partiledare läsa en rapport som han säger att han redan läst.

Men att använda retoriska knep, att ta med sig kolbitar, papper är ju sedvanliga metoder, för att vinna en debatt. Det är fair game. Inga konstigheter.

Men att fösa eller puttas. Så fort man blir arg i en ordfight. Det är inte acceptabelt.

Det är under en statsministerkandidats värdighet.

Skärp dig Stefan.

Jag säger som jag brukar säga till mina barn.

Du kan så många bra ord. Använd dem.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag