GT:s chefredaktör Frida Boisen. Foto: Ylwa Yngvesson
GT:s chefredaktör Frida Boisen. Foto: Ylwa Yngvesson

FRIDA BOISEN: En bra start av Björklund - men det räcker inte

Publicerad

Bra, Björklund!

Det är en bra start att du som utbildningsminister nu öppnar för en stärkt skollag, en lex Anna. Som kräver att skolan direkt ska larma föräldrar om deras barn är från­varande. I stället för som det står i lagen nu: meddela "under dagen".

Det var inte skolan som var förövaren när Anna, 9, blev kidnappad av en okänd man på vägen till skolan i Göteborg. Men rutinerna brast, skolan larmade aldrig föräldrarna.

Något som ledde till att polisen tappade en viktig dag, när sökandet inleddes.

Därför måste rutinerna förtydligas, med en tydligare lagtext. Men det räcker inte, Jan Björklund. Lagen måste också efterlevas, annars blir den värdelös.

I dag fungerar inte den vagare lag som finns. Inte ens en vecka efter fallet med Anna visade Expressens undersökning i går, att bara en av tre skolor larmade direkt när barn inte dök upp i skolan. En skola ringde inte överhuvudtaget.

I dag är det alltså ett lotteri om ens barn går i en skola där rektorn satt upp bra rutiner för frånvarorapportering.

Eller om man har otur och ens barn går i en skola där ledningen kompromissar med säkerheten.

Det bisarra är att det FINNS fantastiska system på flera skolor i Sverige. Per Flodin med barn i Drottning Blankas gymnasieskola i Kungsbacka är en av vinnarna i säkerhetslotteriet:

- Det räcker att min son är tre minuter försenad så får jag ett sms. Så hur svårt kan det vara? Konstigt att det finns system som fungerar för gymnasieelever men inte för yngre barn.

Per har helt rätt. Hur svårt kan det vara? Och Jan, medan du sätter i gång arbetet kring lex Anna, beordra in en plan från alla landets skolstyrelser på hur de ska säkra rutinerna kring sina skolbarn.

För det är orimligt att tryggheten ska fortsätta vara ett lotteri i den svenska skolan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER