Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Erik Nord

Polisen får prioritera hårt – kan inte åka på allt vi borde

Erik Nord, chef över polisområde Storgöteborg.Foto: HENRIK JANSSON
Kriminalvården kan ej hjälpa till på fredagskvällarna Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Ett begrepp jag inte hört talas om innan jag började vid polisen är: handräckning.

En juridisk term som innebär att en myndighet får begära hjälp av en annan myndighet.

Vanligtvis är det när åtgärden komma att innefatta våld eller tvång som polisen kommer in i bilden.

En läkare som ska undersöka en patient som har vanföreställningar, en socialtjänst som ska omhänderta barn ifrån upprörda föräldrar, när Kronofogden ska vräka en person som barrikaderat sig i bostaden eller när länsstyrelsen ska omhänderta en djurbesättning från en oresonlig djurägare.

När jag jobbade i Skaraborg 2002 såg lagstiftningen lite annorlunda ut. Då skulle vi även ta hand om djur som omhändertagits. Vi skulle inte bara stalla upp djuren och se till att de fick mat och omvårdnad. Vi blev även ägare av det som kom ut i andra änden på djuren. 

Där satt den unge polisintendenten från Göteborg och funderade på hur man skulle bli av med en stor gödselstack. Som tur var fanns det goda medarbetare där uppe som hade varit med tidigare. 

Det där med att administrera en gödselstack har satt sig i huvudet på mig. Det är en bra metafor för hur polisarbetet ibland ser ut. När man inte vet riktigt vad man ska göra av krångliga och obehagliga saker kan man alltid tippa det i knät på polisen. 

Åtminstone känns det så.

En del av handräckningarna består av att begär hjälp av oss för att flytta omhändertagna personer. Det kan vara en ung person som ska till ett ungdomshem i någon annan del av Sverige eller en person inskriven för psykiatrisk tvångsvård som ska flyttas mellan två sjukhus.

Inte sällan kommer en sådan begäran om handräckning till oss sent en fredagseftermiddag och när vi söker handläggaren har hon eller han lämnat arbetet för helgen. Ett exempel: En ung pojke med missbruksproblem finns hos sin mamma som ringer oss på fredagseftermiddagen och undrar när vi kommer. 

Hon har fått besked av socialtjänsten att det fattats beslut om att omhänderta sonen och att polisen fått uppdraget att genomföra omhändertagandet och se till att han kommer till ungdomshemmet som kommunen köpt plats på. Hon berättar att sonen börjar bli orolig och förmodligen kommer sticka när suget efter droger sätter in på allvar. Vi skickar dit en patrull som omhändertar honom. Nu börjar problemen. 

Kontaktar vi Kriminalvården, som har uppdraget att hjälpa oss med transporter, svarar de att de inte kan köra förrän tidigast på söndag. Vi kan inte placera en ung person i en cell över helgen och vanligtvis återstår inget annat än att vi får genomföra transporten med polispersonal.

Vid ett sådant tillfälle fick vi under natten mot lördagen köra till Arlanda för att sedan ta ett flyg till Luleå. Därefter hyra en bil, åka till Kalix och lämna pojken på ungdomshemmet. Återresan i omvänd ordning med en övernattning i Stockholm. 

Hemresan med bil från Stockholm under söndagen och polispatrullen är tillbaka i Göteborg på söndagseftermiddagen. Tyvärr var denna transport inget unikt undantag.

Fredagskvällar brukar vara mycket arbetsbelastade för oss. Då får vi prioritera hårt och kan inte åka på allt vi borde åka på. 

Det leder till besvikelse och jag kan då få arga mejl. 

Jag förstår besvikelsen men kanske kan det jag skrivit i dag ge lite förståelse för hur vår verklighet ibland ser ut. I vårbudgeten 2019 överförde riksdagen 230 miljoner kronor från polisen till Kriminalvården för att de skulle kunna köra fler transporter åt oss. Samtidigt pågår det ett reformarbete av lagstiftningen där det finns lite märkliga förslag om att Kriminalvården  ska kunna lämna tillbaka transportuppdrag till polisen när de tycker det är lämpligt. 

Det luktar lite gödsel om de förslagen tycker jag. 

 

Erik Nord är polischef i område Storgöteborg, och fristående från GT. Skribentens åsikter är hans egna.

 

LÄS MER: Hedersmord är ondska – ren och skär ondska

 

ERIK NORD: Vi kan inte ha ett så slappt system