Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Erik Nord

Hedersmord är ondska – ren och skär ondska

”En 49-årig man är åtalad för att ha dödat sin före detta hustru i Mölnlycke i december förra året. För att han kände sig kränkt över att hon inte ville vara gift med honom och hade gift om sig med en svensk man”, skriver polischefen Erik Nord.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT
Det misstänkta hedersmordet i Mölnlycke behandlas i Erik Nords första krönika i GT.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Erik Nord är polischef i Storgöteborg och ny fristående kolumnist i GT.
Foto: HENRIK JANSSON

På förmiddagen i måndags mördades en ung kvinna på öppen gata i Malmö. 

Hon sköts i huvudet på nära håll och höll ett spädbarn i famnen när hon mördades. 

Jag har ingen insyn i utredningen och sitter inte på någon annan information än det som kommit fram i media. Det behöver man heller inte för att konstatera att det är fruktansvärt brott.

En ren avrättning. Uppseendeväckande och exempellöst grovt. Man blir illa berörd och riktigt förbannad. Det blev justitieministern Morgan Johansson också. 

Han kallade gärningsmännen för fega och avskyvärda odjur som ska jagas till världens ände om det behövs. Ovanligt starka ord från ett statsråd, men man förstår honom. 

Vilka orsaker kan ligga bakom ett sådant brott? Vad är det för människor som begår dem?

Initialt i en mordutredning brukar inte motivet vara det viktigaste att utreda även om det är där spekulationer i media och på sociala medier brukar fastna. Även jag gick i den fällan när de första uppgifterna om mordet dök upp i media under måndagen. 

Det första jag kom att tänka på var om det kunde ligga ett hedersmotiv bakom brottet. 

En kort filmsekvens som visar hur en maskerad person sprang på Sergels väg mot en flyktbil kan vara ett av polisens viktigaste bevis efter mordet på en småbarnsmamma i Malmö.

Det säger lite om min egen bedrägliga empiri som kanske utvecklats till fördom. Senare kom uppgifter om eventuella kopplingar till konflikter kring kriminella nätverk. Vi får se hur ärendet utvecklas. 

Jag önskar verkligen kollegerna i Malmö lycka till i den fortsatta utredningen.

Går man över till andra frågan, vilka som utför brotten, går det att skissa fram ett par profiler med hyfsad träffsäkerhet.

Gärningspersonen vid skjutningar kopplade till kriminella nätverk är en ung man, ibland i tonåren, med individuella tillkortakommanden som brukar beskrivas med olika bokstavskombinationer och som ofta kommer från en dysfunktionell familjemiljö med omsorgssvikt, missbruk och våld. Under uppväxten finns anti-sociala och prokriminella attityder och andelen med utrikes bakgrund är mycket stor. 

De kan begå grymma och bestialiska brott som att kasta en handgranat in i en lägenhet där det ligger ett åttaårigt barn och sover. Visst kan de bära på en genuin ondska och empatilöshet men det är nog vanligare att de är omogna, impulsstyrda samt saknar konsekvenstänk och all form av proportionalitet.

Då upplever jag att det bor betydligt mer och genuin ondska hos de som begår hedersmord.

Där talar vi om en stor andel vuxna män, som kan vara ostraffade och utan brister i sin personlighet eller sin kognitiva förmåga. De har nästan alltid en stark personlig koppling till offret och de uttrycker sällan ånger över sitt brott i efterhand. De kan till och med uppvisa en form av stolthet efter brottet över att ha återupprättat sin heder. 

Vi har ett sådant ärende som avhandlas i tingsrätten nu. En 49-årig man är åtalad för att ha dödat sin före detta hustru i Mölnlycke i december förra året. För att han kände sig kränkt över att hon inte ville vara gift med honom och hade gift om sig med en svensk man. 

De hade två tonårsbarn tillsammans. I stämningsansökan finns en redogörelse för det våld som kvinnan utsatts för. Det är så grovt och besinningslöst att det blir svårt att hålla räkningen på alla stick- och skärsår hon tilldelats. 

Vad finns det för heder i att göra något sådant? 

Vad finns det för heder i att ta livet av sina barns mor och i princip göra dem föräldralösa? 

Tror man att alla människor är födda med ett förnuft och samvete och räknar bort de ärenden som har sin grund i vanföreställningar till följd av sjukdom återstår bara en förklaring: Ondska. Ren och skär ondska. 

Inslag av klan- och hederstrukturer i sådan ondska gör den inte mindre ond.


FOTNOT: Erik Nord är chef för polisområde Storgöteborg. Han är fristående från GT.


LÄS MER: Teorin: Han högg ihjäl exfrun – för att återupprätta hedern


LÄS MER: Vännernas sorg efter mordet på kvinnan i Malmö: ”Hon var stark”