Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Daniel Olsson

Offer för en ny gängvärld

Polisen har nu två akuta frågor att hitta svar på: Vem eller vilka ligger bakom mordet? Och vem är den ihjälskjutne mannen? Foto: Thomas Johansson/Tt / TT NYHETSBYRÅN
En man sköts under fredagskvällen till döds på parkeringen till Frölunda Torg i Göteborg. Foto: Privat
Det var på västra parkeringen på Frölunda torg som den misstänkta skottlossningen ägde rum. Foto: Google maps
En man har skjutits till döds på parkeringen till Frölunda torg, strax sydväst om Göteborg. Foto: Google maps
Dani Issa, 39, bor i området. Dani känner sig inte orolig för egen del men oroar sig för sina barn. Foto: Jens Andersson
Polisen satte upp ett tält kring den beskjutna bilen. Foto: Jens Andersson
1 / 7

1996 var året då jag flyttade till miljonprogramslägenheten granne med Frölunda torg. Intill den stora parkeringen där mannen i 35-årsåldern sköts till döds i fredags kväll hade vi vår gamla Volvo 240 parkerad om nätterna.

Samma år, för precis tjugo år sedan, tog en av Göteborgs anrika MC-klubbar de första stapplande stegen till att kunna kalla sig Hells Angels.

Bosse, Micke, Svempa, Bengan och de andra i Gamlestan MC slet som djur för att serva de som redan var del av den rödvita gängvärlden. De städade de redan invigda skåningarnas klubblokaler, fick åka ner för att göra de mest påfrestande vaktpassen, några kallades ut för att lurpassa beväpnade på Bandidos när skåningarna kallade - fick helt enkelt utstå skitgörat för att senare kunna stiga i graderna och slutligen bli, som det heter, fullvärdiga.

Det tog medlemmarna i Gamlestan MC tre år innan de som första göteborgare kunde kränga på sig västarna med Hells Angels bevingade dödskalle och rödvita bokstäver på ryggen.

När senare Bandidos också kom till Göteborg fick deras medlemmar gå samma långa väg från hangaround, prospect till fullvärdig medlem.

En flera år lång process för att ta på sig västar och märken med färger som tydligt skilde fienden från vän, vännen från fienden.

 

Tjugo år senare ser Göteborgs gängvärld väldigt annorlunda ut. Från både poliser och mångåriga gängmedlemmar kommer samma beskrivning av läget: Lojaliteterna förändras snabbare. De som var trogna vänner i går, är dödsfiender i dag. Och gamla fiender har gått ihop som vänner.

Hells Angels och Bandidos med sina fasta organisationer finns kvar. De har fler avdelningar och undergrupper i Göteborg än de någonsin haft tidigare.

Men de som syns och hörs är den nya generationen av mer lösa gäng och nätverk som växt fram i många av storstädernas förorter. Där är det inga gemensamma färger på ryggmärkena som förenar. I bland är det långvarig vänskap, man har växt upp tillsammans, gått i skolan och inlett den kriminella banan tillsammans. I bland är det mer flyktig vänskap som för likar samman, i andra fall är det rent yrkesmässigt så att man behöver varandras kunskaper för att just för tillfället begå brott ihop.

 

Den långa drängtjänsten i någon sliten klubblokal intresserar inte. På de tre år det tog för medlemmarna i Gamlestan MC att bli fullvärdiga Hells Angels-medlemmar kan en ung rekryt i dagens nya lösliga kriminella nätverk gå från att vara en småkriminell femtonåring till att skjuta ihjäl en annan ung gängkriminell i någon hastigt uppkommen konflikt. Och konflikterna är många.

Som en erfaren gängpolis uttryckte det:

- De är inte intresserade av att städa och slava för några gubbar i en klubblokal för att i framtiden kunna ta på sig en väst och få respekt, de ser det som en omväg, när de kan sätta i gång direkt.

 

Men med mer lösa nätverk rör sig också personer mer in och ut mellan olika gäng och nätverk än tidigare. Och med den ombytligheten i relationerna kommer ofta också fler fiender i flera olika läger.

Allt oftare fäller utredare av gängmord i Göteborg kommentarer liknande:

– Den här personen hade så många fiender som kan ha velat göra så här. De är så många med motiv. Vi vet inte var vi ska börja.

 

Så är till exempel fallet med bilbomben i Torslanda förra sommaren som tog 4-åriga

Luna och tre vuxna mäns liv.

I bilen färdades en framträdande gängmedlem som genom åren skaffat sig ett stort antal dödsfiender på olika håll.

Liknande resonemang hörs redan nu om den man som polisen tror föll offer för skottlossningen på Frölunda torg under fredagskvällen. Enligt polisens hypotes är det en man i 35-årsåldern som rört sig i den kriminella gängmiljön i Göteborg sedan tidigt 00-tal.

Under de åren har även han fått en mängd fiender i olika läger som kan ha motiv att vilja ge igen. En del finns bland tidigare vänner och allierade.

Han har tidigare både anklagats för att ha skjutit mot andra och själv blivit beskjuten i gängkonflikter där han rört sig mellan olika grupper.

 

Under de senaste åren har han varit en framträdande gängprofil, inte bara i Västra Frölunda utan också med band till andra nätverk i Göteborg, däribland ett av nätverken inblandade i den blodiga konflikten i Biskopsgården.

Enligt polisen gör den skjutnes skador att en hundraprocentig identifiering inte går att göra än. Och på parkeringen intill det stora torget som renoverats från grunden sedan jag flyttade därifrån brinner nu ett par marschaller vid några anonyma blombuketter.