Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Daniel Olsson

De festar på en mordplats

Hells Angels fest i natt – 500 besökare på plats.
Hells Angels festlokal i Gunnilse.Foto: ANDERS YLANDER

Likhunden markerade alldeles i närheten av bardisken. Det var i november 2001 och trots att Hells angels-medlemmarna totalrenoverat sin festlokal ute på gården i Gunnilse och hela lokalen luktade nymålat fanns de gamla luktämnena kvar.

Likhunden markerade tydligt platsen för där två unga män några månader tidigare hade huggits ihjäl.

Vid en noggrannare undersökning av lokalen fann polisen blod på en takbjälke, flera meter ovanför golvet i det kriminella mc-gängets festlokal.

De två unga männens kroppar hittades senare nedgrävda i ett grustag i Floby, utanför Falköping – långt inne i skogen.

Då var Hells angels Gothenburg en ung avdelning. I helgen firar avdelningen 20 år med en hejdundrande fest på den gamla mordplatsen.

Internationella och långväga gäster, underhuggare som ser upp till de rödvita färgerna och den bevingade dödskallen kommer festa natten lång. Liveband kommer spela.

Om inte den makabra berättelsen om dubbelmordet kommer upp under natten finns det fler om festplatsen:

Ett år före avdelningen i Gunnilse gick upp som fullvärdig Hells angels-avdelning, våren 1998, fördes en av klubbens medlemmar ut i ladan på gården. Där omringades han av klubbmedlemmar. En av dem riktade ett hagelgevär mot honom medan en annan tryckte ett glödgat strykjärn mot hans arm.

Hans Hells angels-tatuering brändes bort och han fick veta att han nu var utsparkad. I Hells angels-mytologin har senare strykjärnet bytts ut mot en vinkelslip.

För tio år sedan, kort före klubbens tioårsjubileum 2009, fördes en annan av klubbens medlemmar, Michael ”Mega” Johannessen in i en röd barack på gården i Gunnilse. 

Under pressen av alla medlemmarna runt honom tatuerades hans Hells angels-tatuering AFFA (Angels Forever, Forever Angels) över med ett ”OUT 2009-08-12”. Därefter följde man med honom hem och plockade på sig alla föremål med Hells angels namn eller symboler. 

När polisen senare slog till mot gården där dagens fest hålls fann de två kalasjnikov AK47 automatkarbiner nedgrävda i terrängen.

Eller så nämns inte de tidigare händelserna på kvällens festlokal alls.

När jag en tid efter uteslutningen träffade Michael ”Mega” Johannessen på hemlig ort där han placerats inom ramen för polisens vittnesskyddsprogram beskrev han och hustrun Ebba hur stämningen förändrades kort efter dubbelmordet.

Som att någon lade ”ett grått, dystert täcke över alltihop”, sa Ebba.

Men framför allt undvek man prata om det. Festerna fortsatte.

Och senare skulle den här dubbelheten - festen och mörkret - få Michael Johannessen att vända sig mot sitt gamla liv i Hells angels, där han i många år var Sergeant at arms i just klubben i Gunnilse

– Jag såg inte felen i det jag gjorde eller falskheten i det så kallade brödraskapet så länge jag var mitt i det. Det har varit en enormt långsam process att inse att mycket av det jag trodde på var så förljuget.

Detta är Hells Angels.