Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Christofer Byström

Christofer Byström: Glöm inte bort Andra långdagen

Nationaldagen är inget jag tänker fira. 

Allmänna folkfester har vi redan tillräckligt många av. 

Det finns så mycket annat som känns roligare att uppmärksamma. 

Sedan 2005 är Sveriges Nationaldag en helgdag. Jag gillar röda dagar. Men att fira Nationaldagen är något jag aldrig har gjort. Gustav Wasas kungakröning för snart 500 år sedan, och utfärdandet av den nuvarande regeringsformen på 70-talet, känns liksom inte så stort i dag. Och att fira Nationaldagen bara för sakens skull är jag inte intresserad av. Vi firar så mycket ändå, så fort Sverige går bra i idrott, Eurovision eller något annat.

 Jag kan däremot fatta att man som nybliven svensk vill fira sitt medborgarskap. Det har jag full förståelse för. Men för mig personligen, är den 6 juni som vilken dag som helst.

 I Norge är som alla vet syttende maj oerhört stor. Firandet är enormt. Jag var själv på plats där just den dagen för några veckor sedan. För att studera firandet, men också för att hälsa på vänner. Dagen vid långborden i vännerna trädgård var mycket angenäm.


Men den allmänna och breda folkfesten på stan med folk i flagginspirerade kostymer och massproducerande folkdräkter klarar jag mig utan. Den saknar jag inte här i Sverige. Stora allmängiltiga och breda gratis-folkfester är ofta lika med dålig kvalité, firande utan fokus och fylla. Ungefär som stadsfestivalen Kalajs i hemstaden Jönköping. Sådana stadsfester har vi nog av.

 Jag gör kanske ett besök för att lyssna till Göteborgs Symfonikers traditionella konsert i Slottsskogen på Nationaldagen, eller kollar in musikfesten Picknickfestivalen för musikens skull. Men något maffigare firande än så blir det inte.

 Så spara i stället festenergin till allt annat trevligt som händer i helgen. HBTQ-festivalen är till exempel i full gång med seminarier, uppträdanden, konserter och klubbar överallt i Göteborg. Håkan Hellström spelar på Slottsskogsvallen på lördag, det lär bli en fest det. Den efterföljande efterfesten på Villa Belparc ser även den ut att bli en succé. Glöm heller inte bort Andralångdagen på Andra Långgatan mellan 12.00-20.00 på lördag. Mat, dryck, dj:s och livemusik.

FAKTA

Mejl från läsare:
Men han kan inte sjunga. Bob alltså. / SIMON N

Svar: Det där kan diskuteras. Nuförtiden, inte speciellt
bra, nej. Men att säga att Dylan inte kunde sjunga när
det begav sig är en synd. Inte Pavarotti-style, men lika
vackert ändå.