Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Christofer Byström

Christofer Byström: En kväll jag ser Uppåt Fram emot

Joel Alme är en av de artister som uppträder när Uppåt Framåt återuppstår för en kväll på Jazzhuset.
Foto: Ulf Ryd

Jag ser Uppåt Fram emot helgen i Göteborg. 

Den lär bli legendarisk på många sätt. 

Under de närmsta dagarna invaderas stan av Metaltown, Jeff Beck, Band of Horses, Orup, Eric Saade, Johnny Rotten med flera. Den sistnämnde med sitt Public Image LTD.

 John Lydon alias Johnny Rotten är såklart en legendarisk världsstjärna med Sex Pistols på sitt samvete. Jeff Beck som tog över efter självaste Eric Clapton i Yardbirds är en gigantisk gitarrhjälte världen över.

 Men nog pratat om dem. De må vara legendariska. Men jag väljer i stället att rikta fokus mot en återuppståndelse. En legendarisk klubblokal som har betytt mer för dagens klubb/konsert-Göteborg än de båda världsstjärnorna tillsammans.

 De flesta minns nog, eller har i alla fall hört talas om Uppåt Framåt. Det fantastiska lilla hålet i väggen på Magasinsgatan som försvann för snart tre år sedan. Så här skrev jag då.

 "Men när den lilla restaurangen och nattklubben på Magasinsgatan dök upp för snart fyra år sedan, slog den ner som en bomb.

 Plötsligt var det där man hängde hela tiden. Det var där som jag för första gången träffade på flera av de artister som hade lockat mig till Göteborg under flera år tidigare. Vilket var stort på den tiden. Uppåt Framåt blandade storstadens framåtanda och trender med småstadens längtan att hitta det alternativa. Så kände jag".

 Uppåt Framåt var unikt. Det var klubben där etablerade och coola artister och dj:s slappnade av med udda dj-set eller spelningar. Här hängde och umgicks 90-talets pionjär-GBG med dagens progressiva klubbsjälar. Det här var före Styrbord Babord, före Yaki-Da, före klubbexplosionen. Sällan har en så liten lokal varit så viktig för Göteborg.

 I kväll återuppstår det minst sagt legendariska stället Uppåt Framåt för en kväll - på Jazzhuset. Och förutom en fest som kommer att spåra ur fullständigt spelar Joel Alme live. Och vad vore Uppåt Framåt utan några av 90-talets pionjärer på plats i dj-båset. Inte lika legendariskt i alla fall. Därför gästar Henrik Berggren från Broder Daniel och Martin Elisson från Hästpojken och gamla Bad Cash Quartet.

 Det blir något att se Uppåt Fram Emot.

FAKTA

Mejl från läsare
Glöm inte att Ringo gjorde ett antal riktigt bra låtar som
soloartist också!
Bengt

SVAR: Jag vet, det har du rätt i till viss del. Det är bra och
klart mycket bättre än många andra gamla legendariska
artister som gått solo. Men jämfört med till exempel Lennon,
så är Ringos solo inget i min värld.
Christofer