Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Christofer Byström

Byström: Vad hände med alla spökhistorier?

Jag minns rädslan den där kvällen i kyrkans mörka källare och börjar fundera: 

Var tog alla spökhistorier vägen?

Som ung tonåring såg jag filmen "Exorcisten" tillsammans med ett par vänner i källaren i en kyrka. Rummet var mörkt och kyrkan stor och tyst.

 Jag hade precis andats ut efter att ha suttit på helspänn i över en timme, när det plötsligt knackade på det lilla källarfönstret...

 Det låter som början på en spökhistoria men är en helt sann berättelse. Av någon anledning kollade vi på film i den här kyrkans källarlokal utanför Jönköping. Händelsen med fönstret var dock helt odramatisk. Visst ryckte jag till där i soffan, men det visade sig snart bara ha varit några små snorungar som hade bankat och sedan sprungit därifrån.


Det har berättats mycket spökhistorier genom min uppväxt. Som ung satt jag med både vänner och släktingar instängda i mörka garderober och lyssnade till berättelser i skenet av endast en liten ficklampa. Läskigast var de historier som låg nära verkligheten. Värre en den värsta skräckfilmen.

 Jag minns tillbaka på en tid av spökhistorier med ett leende på läpparna. Det var spännande att lyssna och såhär i efterhand förstår jag att jag fick en kick av att bli uppskrämd.

 Men vad hände med alla spökhistorier? Vad har de tagit vägen i dag? Jag har visserligen blivit äldre och är inte lika intresserad av dessa berättelser nuförtiden. Men jag har inte hört talats om en riktig spökhistoria på evigheter. När man i dag vill berätta en spökhistoria för någon bekants ungar så är de helt oberörda, vill inte lyssna och replikerar snabbt att det inte finns några spöken. Hallå, vad hände med den barndomens mystik?


 Det jag egentligen skulle säga var att nattklubben Valand ikväll görs om till ett spökslott med läskiga värdinnor och värdar, där även du har chansen att få komma in utklädd. Allt under namnet "Scream Night".

FAKTA

MEJL FRÅN LÄSARE
Ett trevligt tips, en trevlig idé och en trevlig show på Pustervik. Nu hoppas jag bara att Svt tar till sig det där med improvisationsfestival. Nejdå, den kommer inte att ersätta melodifestivalen. Men kan vi inte få både och?
Svar: Jo, det vore kul som ett komplement till Melodifestivalen. Dock måste jag säga att det finns fler musikprogram som jag hellre vill se på SVT. Vad hände med Musikbyrån och Studio Pop till exempel?