Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Christer El-Mochantaf

Våra äldre ska inte behöva våndas i sommarhettan

Christer El-Mochantaf, chefredaktör GT.
Foto: HANNA BRUNLÖF / GT/EXPRESSEN
Äldre våndas i värmen.
Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sommarhettans grepp om Sverige är hårt, och varje sommar blir det tydligt hur orustade vi står inför värmen. 

Ska vi lägga undan de självklara fördelarna – vi mår bra av sol och värme – så är det faktiskt ett reellt problem när vi inte kan styra över den. 

Allra mest tänker jag på våra äldre. 

GT:s reporter Johanna Waak gjorde det inte svårare än det behöver vara. Den självklara snackisen på stan skulle undersökas, och med en termometer tog hon sig i veckan ut för att mäta temperaturen på stadens spårvagnar. 

Utomhus var det 23 grader – i spårvagnen var det som mest 35. Och det var innan hettan hade nått sin dagskulmen. 

– Jag lider av det absolut, det skulle kunna vara någon luftkonditionering kan man ju tycka. Ibland undviker jag att åka vagn, så då cyklar jag eller går i stället, sa Göteborgaren Henrik Rothlin.  

Någon annan påpekade att det var svårt att andas, och överallt i staden satt folk upptryckta mot spårvagnsfönstren för att hitta andningsfickor. 

Västtrafik meddelade via sin presskommunikatör att de äldre vagnarna är svåra att reglera, temperaturmässigt. 

* * * 

Vi har åtta månaders övervägande mörker och kyla och lever sedan upp i en sommar som är vackrare här än någon annanstans. 

Men varje år blir Sverige lika överrumplade, överkörda och… Överhettade. Av värmen. 

Allra mest slår det här mot våra äldre. 

På sjukhusen ser de en ökning av äldre som söker akutvård, vilket GT rapporterade om i går. 

– Värmeslag för en vanlig människa är inte så allvarligt, men hos äldre tar vi det på allvar, säger Abed Vahedi, ST-läkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset. 

* * * 

Våra äldre är mer sköra och mer utsatta och de är tillräckligt många för att vi ska ta oss i kragen och ansvarsutkräva oss själva. 

Jag hör deras vånda på spårvagnarna, i den mån jag orkar med att sitta där, och jag hör dem i vårdcentralens väntrum. Och från anhöriga, bekanta, i mataffären. 

Och när larmen börja dugga tätare än tidigare, är det kanske dags att tänka om

Marie Löhmus Sundström är forskare i klimatfrågor. Hon har bland annat förklarat:

– Svenska hus är inte byggda för varma somrar, de är byggda för att stå emot kyla. 

Och det är möjligt att det ska vara så. Att vi inte rår på tågstopp, miljontals husrenoveringar och skogsbränder. Må vara att Spårvagnarna i Göteborg heller inte kan regleras temperaturmässigt, men någonstans måste man kunna rusta sig för en varm sommar där - åtminstone – våra äldre inte behöver oroa sig för prognoserna. Där de kan ta sig runt i kollektivtrafiken eller sitta i sina rum utan att uppsöka sjukvård. 

I går skrev både Göteborgs-Posten och GT om äldreboenden där temperaturen på rummen varit över 30 grader. Och under mina år som journalist har jag flera gånger varit med och rapporterat om äldre personer som dött till följd av de extrema värmeböljorna. 

Det är inget annat än synd och skam. Och ett underbetyg till vår framförhållning. 

För det kommer knappast att bli svalare framöver. 

* * *

I min mening är den svenska sommaren vackrare än något annat. Så pass att den kompenserar och legitimerar de övriga månadernas mörka vardagslunk. 

Det är nästan en dödssynd att klaga över värmen. 

Men Sverige är ett av världens främsta och mest utvecklade länder. Våra äldre ska också kunna njuta av sommaren. 

Kommuner, fastighetsägare, företagare: Det är dags att ta ansvar. Och vi har åtta till nio månader på oss att ordna det.