Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Christer El-Mochantaf

Marianne i Skara och släppta tjurar behövs i nyhetsflödet

GT:s chefredaktör, Christer El-Mochantaf.
Foto: GT/EXPRESSEN

Göteborgs stora löparfest, Marianne i Skara som vunnit på Triss och kvinnorna som flyttade till Thailand för att starta nytt liv. 

Nyhetsflödet i helgen blev en trevlig påminnelse om att livet också är rätt härligt. 

För hur kan man klandra de som glömmer det?

För den genomsnittlige nyhetskonsumenten är bilden av världen – som syns i medieflödena – inte sällan mörkare än den man själv möter i sin vardag. I kassakön och i trädgården på grillfesten. 

Flödena fylls snabbt av sådant man måste rapportera: Polisutryckningar, affärer som går i konkurs, myndighetsvarningar eller katastrofer. 

Allmänintresset och rapporteringsplikten kräver att vi berättar om dem. Undersöker och förklarar. 

Och det kravet ställer ju inte livet i allmänhet. 

Men ska man verkligen blunda bara för det? 

En av de vanligaste frågorna man möter som journalist kommer efter stora granskningar. Det kan vara makthavare som missbrukat förtroende eller misskött sig. 

Nyheter som väcker ilska, sorg och förtvivlan. 

Och frågan lyder: Alla de som sköter sig då? Var är löpsedlarna om dem? 

Glada löpare under Göteborgsvarvet.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Just den typen av lösningar tror jag är svåra att gå till mötes. Någonstans måste man ändå våga utgå från att samhället vilar på en grund bestående av ärlighet, ömsesidigt förtroende och människor som gör det de ska. 

Något annat vore inte normaltillstånd. 

Men för den sakens skull ska man inte förringa allt det härliga som också sker här i livet. De vardagliga guldkornen och ljuspunkterna. Kanske kan man inte skriva om varenda person som blivit förälder, hittat kärleken eller övervunnit sjukdomar. Eller alla som har haft en underbar dag i solen. 

Sådant är ju livet. 

Men journalister kan bli bättre på att inkludera den typen av glada nyheter i sin rapportering – det piggar ju upp! 

Marianne Ullberg från Skara blev trissmiljonär i lördags.
Foto: Svenska Spel

Av den anledningen var det en fröjd att se nyhetsflödena i helgen. På GT.se fanns förvisso de senaste nyheterna om händelser som räddningstjänsten och polisen tvingats ut på i Västsverige, en skjuten man och den dystra insikten om att samtliga sköldpaddor i Västsverige ska utrotas. 

Det hör till att informera och rapportera om det. 

Men där fanns också bilder och videoklipp på glada löpare som deltog i Göteborgsvarvet. Ljudet av tusentals löparskor som klapprade mot marken där vår utsände, Christian Börjesson, stod i TV och berättade. 

Där fanns en härlig intervju med synskadade Marianne Ullberg i Skara som just har blivit Trissmiljonär – och som skänker en del av vinsten. Där fanns en konsumentartikel om ett gäng kvinnor från Västsverige som bestämt sig för att starta nytt liv i Thailand och som lyckades. 

Inga charterhaverier, inga krånglande byråkratiska procedurer, ingen som ställdes till svars. Bara glada människor som gjorde vad de ville i livet. 

GT:s utsände, Christian Börjesson, intervjuar glada löpare under Göteborgsvarvet.
Foto: Henrik Jansson

Lokaltidningen TTela berättade att sommaren har kommit till Strandgatan. Hjo Tidning hade en trevlig sida om festfrossa med fotboll och pizza. Nya Wermlands-Tidningen hade trevliga bilder från ett tjursläpp på Lövenstrandsdagen i Kil

Samma Kil där GT förra veckan skrev om motsättningar och misshandel. 

Det händer förstås glada och roliga saker där också. 

Det är ingen revolutionerande insikt. Men det kan vara bra att påminna både läsarna och sig själv om att allt som skrivs inte behöver vinna Stora Journalistpriset eller göra dig upprörd och arg. 

Ibland kan känslan efter ett nyhetssvep vara värme och glädje. Tack vare glada tjurar, en sommar på Strandgatan eller en glad trissmiljonär från Skara.