Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Christer El-Mochantaf

En vecka där journalistikens betydelse varit mycket tydlig

GT har rapporterat intensivt om turerna kring Alingsås Tidning i veckan.
Foto: LEOTRIM JUSUF
Christer El-Mochantaf, GT:s chefredaktör.
Foto: HANNA BRUNLÖF / GT/EXPRESSEN
Erik Nord, ny fristående kolumnist i GT.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Det är sorgligt och beklämmande att följa GT:s rapportering den senaste veckan, om turerna kring Alingsås Tidning.

Den familjeägda koncernen – som gett ut AT sedan 1865 – tvingades stoppa utgivningen i torsdags på grund av obetalda räkningar.

Det gick så långt att personalen efter utebliven lön knackade på hos ägaren. Men det var distributionsbolaget VTD som till slut fick nog, vilket även drabbade gratistidningarna Lerums Tidning och nyligen hopslagna Härrydaposten och Partille Tidning.  

I torsdags fick alingsåsarna inte sin tidning. 

Under lördagen kom tidningen ut igen, men krisen är långt från över. För GT berättar representanter för ägarfamiljen Michelsen att man nu öppnar för ett eventuellt förvärv. 

Även en ansökan om utvidgat driftsstöd har lämnats in. Fortsättning följer, men visst vore det otroligt sorgligt om Sverige blev en tidning fattigare. Argumenten om hur obefintlig journalistik på landsbygden hotar demokratin har man hört, men det är aldrig fel att påtala allvaret i problemet.  

Utan en morgontidning i Alingsås förpassas invånarna till Public service – och plötsligt sker majoriteten av informationsutbytet mellan invånare och kommunerna via kommunikatörer och egna sociala medier-kanaler. 

Vem ställer de obekväma frågorna? Vem granskar faktan som läggs fram? Vem skildrar samtliga sidor på samma gång? 

Jag är glad över att GT, med nyhetschef Sanna Wikström och redaktionschef Andreas Andersson i spetsen, lagt stor vikt vid att följa turerna och försöka ge svar.  


Och apropå att granska. Bara i GT har tidningen den här veckan haft en rad olika avslöjanden som inte kunnat göras – om det inte vore för just journalistiken. 

Allt ifrån att den liberale politikern Thomas Olson åtalats för bedrägeri (visst förtjänar väljarna att veta?) till att Göteborgs kommun under rådande ekonomisk kris skickat 270 ekonomer på konferens.  

Välbefogat eller idiotiskt? Bedöm själv – men informationen för att kunna göra bedömningen får du genom journalistiken. I samtliga fallen från GT:s Daniel Olsson som outtröttligt fortsätter leverera den här typen av viktiga granskningar. 

GT-sporten avslöjade i sin tur att handbollslegendaren Jonas Larholm tvingades bort från Sävehof efter opassande beteende på ett träningsläger. Hade den kommunikationen enbart varit enväga, från pressmeddelanden och informationskanaler, hade det låtit annorlunda. Några dagar tidigare sa samme Larholm till GT att han skulle spela tills han blev 40. 

Vad hände, och är det en isolerad händelse? Ett strukturellt problem? 

Ja, det bör ju förstås journalister ta reda på. 


Apropå granskningar är det också bra att Medierna i P1 i helgen ställde kritiska frågor till mig angående rekryteringen av fristående kolumnisten Erik Nord. 

Göteborgs högste polischef ska skriva krönikor i tidningen och det är från början inte helt självklart. I mediernas frågor undrade reportern bland annat om det här innebär att ”GT allierar sig med makten”. 

Ett märkligt påstående, kan jag tycka, då just vår tidning i somras publicerade ett 15-tal läsarkrönikor där läsarna själva hade ordet. Och dagligen publiceras människors historier och öden runtom i Västsverige. 

Att granska makthavare innebär inte att man inte kan återge deras perspektiv. I det här fallet 37 års erfarenhet av polisyrket och insyn i ämnen som berör många. Och kolumnerna är helt fristående från det dagliga nyhetsarbetet, vilket blev ännu tydligare just i veckan. 

När GT:s reporter Claes Peterson i onsdags granskade (avslöjade, faktiskt!) att just polisen, i just Alingsås, kunde ha gjort mer för att förhindra det styckmord som dagen därpå inträffade, är det kritisk och bra journalistik just så som det ska vara i en fungerande demokrati. 

Att det fruktansvärda mordet i Alingsås var ett styckmord var för övrigt Alingsås Tidning först med att berätta, i somras.