Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Christer El-Mochantaf

En kvalitetsstämpel och ett gott betyg till GTs reportrar

GT:s chefredaktör, Christer El-Mochantaf.
Foto: HANNA BRUNLÖF / GT/EXPRESSEN

Tack alla läsare och tittare – ni är fler än någonsin som tar del av GT:s innehåll i våra digitala kanaler. 

Och när vi talar om vikten av lokal journalistik – med allt vad det innebär – menar vi verkligen det. 

Därför är det så roligt att vi nu är nominerade till ”Årets Redaktion”. 

När Tidningsutgivarna på tisdagen offentliggjorde nomineringarna till ”Årets Dagstidning”-galan 2020, var vi på GT nominerade till det prestigefyllda priset ”Årets Redaktion”. 

I motiveringen lyfter juryn fram GT:s granskande och grävande journalistik som gjorts under året. Det finns många att välja bland. 

Björn Lindstens avslöjande om Kammarrättspresidenten som utreds för jäv, Linda Berghs granskning av vårdkrisen som gav undersköterskorna en plattform och röst eller Claes Peterssons avslöjande om poliserna som stjäl beslagtaget gods inifrån polishuset eller granskningen av svarta löner på Göteborgs festgator. 

Eller Daniel Olsson: Vars granskning av Vetenskapsskolan ledde till att skolan blev av med sitt tillstånd. Samme Olsson har under året avslöjat grava missförhållanden inom Göteborgs kommuns Parkeringsbolag, som fått stora konsekvenser för verksamheten – och har därtill haft egna graverande avslöjanden om så väl Räddningsmissionen som spelet bakom den omtalade Linbanan i Göteborg. Eller när han berättade för er, våra läsare, att 270 ekonomer inom kommunen skickades på lyxkonferens – mitt i spartider. 

Det är bara några exempel. 

I en tid när makthavarna har möjlighet att tala direkt med sina väljare eller följare, när de själva kan använda kommunikatörer för att sålla i informationen, måste journalisterna göra det här jobbet: Gräva och undersöka, visa och berätta. 

För allas rätt att få veta. 

Och jag är glad att det ger resultat. I senaste Orvestomätningen slogs det fast att GT når fler människor digitalt än någonsin tidigare – vi är nästan tre gånger så stora som närmsta konkurrenten i Göteborg. 

Det snabba nyhetsarbetet som blivit vårt signum, både på nyhetssidan och inom sporten, leds med bravur av nyhetscheferna Jonathan Berntsson, Sanna Wikström och Hector Junelind. 

Men extra roligt denna tisdag är det också att juryn lyfter fram ”närheten till läsarna”. 

Det är en aspekt som inte ska glömmas bort. 

Precis som livet i sig inte är nattsvart eller ständigt mörkt, ska inte nyhetsbevakningen heller bara skildra det tunga, tuffa och tråkiga. 

Ibland ska nyhetsjournalistik, i alla fall på GT, underhålla, locka till skratt, värma eller berätta något som du inte visste. Och det finns det olika sätt att göra på. 

Det är en av förmånerna med att vara journalist – att man då och då får en skymt av människors värld. I tjocka jackor snurrar dessa okända ansikten och livsöden omkring oss på gatorna, små egna universum med egna bekymmer, glädjeämnen, intressen. 

Att då och då få ta del av en annan människas värld, lära sig något, se något nytt är en fröjd. 

Och när det är enkelt att hitta mörka och deprimerande saker, kan man också försöka vara en plattform som slussar in ljus och värme. Som att man låter ett 70-tal läsare hälsa till en när eller kär på alla hjärtans dag, eller upplåta utrymme för läsare att själva krönikera om sådant som ligger dem varmt om hjärtat. 

#Dagensgöteborgare, GT:s Instagramenkät som rullade fram till i höstas, var också ett uppskattat inslag som gjorde ett nedslag i en göteborgares vardag. 

Är det något man märker i just den genren av journalistik, är det att vi människor intresserar oss för andra människor. För historierna och ödena – både i det stora och i det absolut vardagligaste lilla. 

Instagram, ja. Där kan ni följa GT:s journalistik dagligen och ta del av både ”snabba” och ”långsamma” nyheter – på ett sätt som kanske är lite... Otraditionellt. 

Oavsett hur ni tar del av vårt material – om ni föredrar vårt sportmagasin ”Studio GT”, vår nyhetsjournalistik eller våra granskningar – är vårt löfte till er som följer oss att fortsätta berätta människornas historier och fortsätta vara en blåslampa i baken på makthavarna. De som vi faktiskt har som syfte att granska.  

Tack för att ni följer med!