Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Christer El-Mochantaf

Det är en ära att i dag tillträda som chefredaktör på GT

Christer El-Mochantaf, ny chefredaktör på GT.
Foto: HANNA BRUNLÖF / GT/EXPRESSEN

Det är en oerhörd ära för mig att i dag tillträda som chefredaktör på GT – Västsveriges största digitala nyhetsförmedlare.

Det förtroende som ni läsare visat tidningen ska jag och redaktionen förvalta genom att fortsätta ta journalistik på allvar.

För bra journalistik behövs – kanske mer än någonsin.

Mediesveriges strålkastare har länge varit fokuserade mot Stockholm och, delvis, Malmö. Skjutningar, ubåtsmord, flyktingströmmar.

Kanske var det därför som DN:s chefredaktör Peter Wolodarski nyligen berättade att hans tidning ska öppna redaktion och satsa på Göteborg – för att bedriva granskande journalistik. Detta eftersom staden ”inte får den uppmärksamhet den förtjänar”.

Det uttalandet kan man säga mycket om. Kanske är det mer ett bevis på vilken intressant plats Göteborg och Västsverige är, även med övriga rikets ögon sett.

GT:s fantastiska digitala utveckling de senaste åren säger en hel del. Tidningen har under Sofia Dahlströms ledning blivit marknadsledare i mobilen, vår allra viktigaste plattform, och har utökat (!) avståndet till den näst största digitala nyhetsförmedlaren i väst. I dag når GT 1 408 000 personer i mobilen varje vecka (Orvesto internet mars 2019). 

Det moderata kommunalrådet Maria Rydén avgick efter GT:s avslöjanden om felaktigt registrerade tjänsteresor.
Foto: NORA LOREK

Det här är bland annat ett resultat av en rad uppmärksammade granskningar och avslöjanden från fantastiska reportrar som Daniel Olsson – en outtröttlig journalist som gräver där ingen annan ens sneglat.

GT:s journalistik har fått högt uppsatta politiker att avgå och har haft direkta konsekvenser för stadens invånare. 

Dessutom fortsätter redaktionen pålitligt att leverera nyheter dygnet runt, året runt. 

Det är en fantastisk bedrift. Inte minst då villkoren och utmaningarna i vår bransch är lika föränderliga som ett Göteborgsväder i maj. 

För så är det ju: Konsumtionssätten för vårt innehåll ändras ständigt. Valen blir fler. Informationskällorna otaliga.

Men det gör vårt uppdrag viktigare.

SkLT, en av de pigga tidningarna i Skaraborg.
Foto: Skärmavbild

För var går egentligen skiljelinjen mellan journalistik och informationsspridning i sociala medier? Kan verkligen alla definiera den?

Vem ställer motfrågor när politiker allt oftare talar utan mellanhänder till sina följare på sociala medier?

Journalistiken behöver numera ständigt påminna om sin roll i samhället och därför är det välkommet att redaktionerna blir fler.

Och att de tar sitt uppdrag på allvar. 

När en Stockholmspublicist säger att Västsverige inte bevakas tillräckligt missar man att SkLT, den lilla redaktionen i Skara, var nominerad till ”Årets redaktion” på Tidningsutgivarnas ”Årets dagstidning”-gala. Detta för sitt ihärdiga och drivna arbete där de fortsatt göra angelägen lokaljournalistik trots små resurser – de är bara tre reportrar! 

NWT-koncernens köp av Nya Lidköpings-Tidningen är en annan stor medienyhet som säkerställer att journalistik görs för de lokala nyhetskonsumenterna på landsbygden. 

Göteborg – en av landets viktigaste områden, även för övriga landet.
Foto: CSABA BENE PERLENBERG

Men visst finns det orosmoln. TV4 lade ner sin lokalredaktion i bland annat Göteborg och där blir det än viktigare att vi och public service – Sveriges Television och Sveriges Radio – fyller tomrummet.  
Och jag hoppas också att en lösning är på väg för flera av de västsvenska tidningarna som i dag hotas av nedläggning. 

Exempelvis är läget för Alingsås Tidning kritiskt. Trots att tidningen gått igenom rekonstruktion och beviljats presstöd, har ingen räddning mot den eventuella konkursen presenterats. 

Alingsås med omnejd är en välbefolkad och strategiskt viktig plats i Västsverige – journalistiken där behövs! Det gäller även systertidningarna Härryda-Posten, Lerums Tidning och Partille Tidning. 

Stampens framtid säkrades nyligen i och med Polaris Medias, VK-medias och NWT:s investering.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sett i det ljuset är det desto mer glädjande att Stampens utgivning säkrats. När norska Polaris Media, NWT-koncernen och VK Media köpte Stampen säkrade man utgivningen för västsvenska medier som Bohusläningen, TTela, Strömstads Tidning och förstås Göteborgs-Posten. 

GP som i april belönades med en Guldspade för sin artikelserie om friskolorna i Västsverige. Stadens morgontidning behövs och det är kul och viktigt att journalistiken i Västsverige utökas och diskuteras. 

Samma gäller Direktpress i Göteborg som med sin hyperlokala journalistik är nära. 

Och när andra är bra behöver vi vara bättre.

GT – störst i mobilen i Västsverige.
Foto: HANNA BRUNLÖF / GT/EXPRESSEN

Jag ser fram emot att fortsätta driva och utveckla GT, tillsammans med redaktionschef Andreas Andersson och resten av redaktionen.

Det gör vi med mer samhällsjournalistik från Västsverige som berör och som förklarar. 

Det gör vi genom att fortsätta granska makthavarna i Göteborg och Västsverige, avslöja och ställa frågorna de själva undviker.

Och det gör vi genom att finnas hos dig och för dig, dygnet runt. I tv, telefonen, tidningen, Tidaholm, Bengtsfors, Munkedal, Bollebygd, Säffle och Mullsjö. Genom att lyssna på vad du tycker är viktigt och vad som påverkar dig i din vardag. Genom att behålla kvällstidningens glimt i ögat och rapportera om stort som smått. 

Vem ska synas i Västsveriges kvällstidning om inte västsvenskarna?

Jag hoppas därför att vi hörs och ses på vägen. 

Christer El-Mochantaf

Ålder: 28 

Bor: Göteborg, född och uppvuxen i Vara.

Bakgrund: Började journalistkarriären på lokaltidningarna SkLT och NLT i Vara. Kom till GT 2014 och har sedan dess varit nyhetschef på Expressen och redaktionschef på Kvällsposten.

Gör: Tillträder i dag som chefredaktör för GT. Tidningen han läste som ung: ”Mest om Blåvitt och Frölunda – där finns minst sagt mycket att rapportera om just nu”. 

Priser och utmärkelser: Lilla Augustpriset 2010, ”Gyllene Haldan” 2015, Vara kommuns Kulturpris 2017.