AnnaCarin Andersson: En jul i gips - så fjantigt

Publicerad
Uppdaterad
En vecka före julafton är inte den ultimata tiden för att ramla och bryta fingret.
Så det gjorde jag.
AnnaCarin Andersson. Och inte nog med att jag bröt fingret och blev gipsad ända upp till armbågen utan jag vaknade mitt i natten av att hunden skällde, rusade förvirrat upp och sprang rakt in i garderoben och slog upp lilltån så att det började tokblöda. Läkaren frågade ömt om han skulle sjukskriva mig, men jag var så bedövad att det ansåg jag som oerhört onödigt. Sjukskrivas för ett brutet finger, vilka fjanterier. Men kroppen är en bestämd apparat och jag vart sängliggandes med yrsel och illamående i tre dagar. Vad kan man säga? Så onödigt fjantigt. Och inga julklappar har jag handlat, och inget kan jag göra. För jag är helt förlamad i lilltån och kan knappt ens ta på mig skon. Att duscha tar en evighet, det skall plastas och lindas så att inte gipset löses upp. Morgonbestyren är så slitsamma att jag måste gå och lägga mig och sova efteråt. Det är knappt så jag orkar ta upp telefonen när den ringer. Är du döende, frågar en kompis lite spydigt. Hon har aldrig brutit fingret, anser jag, och redogör grundligt hur frakturen ser ut och vad som hände på akuten. Två sprutor fick jag. Som var gigantiska. Säkert en och en halvmeter lång nål. Sedan kom läkaren och drog fingret rätt. Vem mår bra efter det? Men det är ingen som orkar lyssna på mitt lidande så jag går till snabbköpet och ojar mig. För visst är det lustigt att ju mindre skador man har, desto ondare får man. Tänk er själva när ni skär er på brödkniven eller vrickar foten. Hur kul är det? Det jobbiga inträffar när folk frågar hur jag skadade mig? Det är ju nu man skall ha en maffig historia som får alla att dra efter andan och tycka att man är ascool och berättigad till smärta och ömkande. Hur bra låter det när man berättar att man var på väg hem från krogen när man fick för sig att man absolut måste springa över vägen och man drattar omkull och stupar likt en säl rakt i backen. Och bryter fingret. Inget bra alls. Det var därför jag var ytterst tveksam till att uppsöka farbror doktorn. Men grannen var påstridig och till slut satt jag på akuten och höll på att skämmas ihjäl. När läkaren väl frågar vad som hänt kan jag inte med att ljuga, utan berättar att jag inte var spik nykter när jag ramlade. Nä, det trodde jag inte heller, säger han med ett leende. Åttio procent av alla frakturer vi får in är vuxna människor som under vintern varit ute och snubblat efter glöggfesten. Skojar du, säger jag och känner mig inte fullt lika dum längre. Och när jag ligger i smärtdimmorna på natten tänker jag att egentligen har jag inte upptagit deras tid och utnyttjat systemet så illa som jag först kände. Med tanke på att det jag inhandlat, som var en del i bidragandet till att jag snubblade på trottoarkanten, är starkt beskattat så går ju alla pengarna runt, runt och runt på något sätt i slutändan. Och jag delar samma öde med åttio procent av alla som brutit något. Undrar hur många tomtar det sitter på akuten nästa vecka? God Jul.
AnnaCarin Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER