Anna-Lena Mann

Vuxna måste även finnas i den nya digitala världen

Allt för många flickor utsätts i dag för brott som kallas grooming.
Foto: NICOELNINO
Anna-Lena Mann.
Foto: ROBIN ARON

Flickan sitter framför sin dator. Hjärtat slår hårt och ögonen tåras. Kinderna som fortfarande bär spår av barnrundhet är flammande röda. 

Vad ska hon ta sig till? Hur kunde det gå så fel? Helst skulle hon vilja krypa in i sin mammas famn men skammen bränner. Hur ska hon kunna berätta något så pinsamt? Flickan känner sig plötsligt ensammast i hela världen. Förtvivlad. Utlämnad. Skamsen.

Allt började så bra. En helt ny värld som öppnade sig med det nya spelet på internet. Nya världar och nya vänner som hade samma intressen som hon. 

Plötsligt fick hon den där bästisen som hon längtat efter. En jämnårig tjej som älskade hästar, smink, kläder och tyckte matte i skolan var jobbigt. Precis som hon. De var så lika. Kunde prata om allt. Visserligen inte i den vanliga världen, men via chatt. Det kändes på riktigt. Varje kväll när det plingade till i hennes dator hoppade det till av lycka i hennes mage. 

De pratade om allt, men efter ett tag förändrades deras diskussioner. De började prata om sina kroppar, hur de såg ut och vad de tyckte var fint. Vilka trosor som var snyggast. Hon hade skickat en bild på dem hon hade på sig. Hon hade aldrig fått något tillbaka förutom någon reklambild. Det hade blivit mera avklätt och hon tyckte frågorna började bli lite obehagliga men samtidigt lite förbjudna och spännande. 

De var ju kompisar, så hon var ju i tryggt sällskap. Eller? Hon hade till slut visat sig helt naken. Nu hotade hennes nyfunna vän med att visa bilderna för hennes föräldrar och kompisar om hon inte gjorde saker med sig själv. Äckliga saker som hon inte alls ville göra. Vad skulle hon ta sig till?

Flickan i berättelsen är påhittad men tyvärr inte osann. Allt för många flickor utsätts i dag för brott som kallas grooming. Grooming innebär att någon tar kontakt med barn i sexuellt syfte. Gärningsmännen är oftast oerhört skickliga och lurar brottsoffren på ett utstuderat sätt, ofta genom med att utge sig för att vara någon annan och försöker på så sätt skapa ett förtroende för att nå sina syften.

Vid grooming sker oftast den första kontakten på ett chattforum eller på olika sociala medier. Sexuella kränkningar och övergrepp mot barn är alla former av sexuella handlingar som tvingas på ett barn av en annan person. Det kan vara såväl fysiskt som psykiskt. Från början kan det röra sig om foton till att visa sig framför en webbkamera. 

Vissa fall går så långt att barnet tvingas begå fysiska övergrepp på sig själv medan gärningsmannen ser på, något som ibland även kallas för virtuell våldtäkt. 

Ibland bjuder groomaren in till en träff med lockelser om modellkontrakt, hästar, pengar, äventyr eller annat som han vet lockar barnet han planerar att fullfölja sitt övergrepp på. Mörkertalet på dessa brott är förmodligen stort då barnen belastas med skuld och skam vilket gör att det är svårt att be om hjälp.

Vi skyddar våra barn iden verkliga världen, men vi måste även finnas i den nya digitala världen. 

Vi skulle aldrig låta våra barn gå ut ensamma i en folksamling där vi misstänkte att det fanns potentiella våldtäktsmän. Prata med barnen om riskerna och hur de ska bete sig om de känner att något blir fel. Var med dem i den digitala världen. Vi måste bestämt visa att det aldrig är barnens fel att det finns vuxna kräk som vill utnyttja dem.