Anna-Lena Mann

"Vi ska förbli de omutbara"

Publicerad

Svensk polis är i kris. Avsaknaden av en löneutveckling hotar att utarma hela organisationen.

1987 gjordes en amerikansk film om upprensningen av den organiserade brottsligheten i Chicago under 30-talet. En hederlig och envis polis tar strid mot gangsterkungen Al Capone. Filmen heter De omutbara och hör fortfarande till en av mina favoriter. Nu har svensk polis knappast så mycket gemensamt med brottsbekämpningen i Amerika för snart hundra år sedan, men något i budskapet om att göra det rätta och en liten naiv tro på att det goda till slut vinner, satte kanske något litet frö i bakhuvudet redan då.

 

Nu är svensk polis i kris. Polisens löneutveckling, eller snarare avsaknaden av densamma, hotar att utarma hela organisationen. Läget är akut. Många kolleger har redan valt att sluta och i undersökningar framkommer det skrämmande uppgifter på att många poliser idag ser sig om efter andra jobb. Den tid är förbi då den som kom ut från polishögskolan stannade kvar i yrket fram till pensionen. Det försämrar naturligtvis kvaliteten på det arbete som skall utföras då engagemang, erfarenhet och den allra största resursen, här i form av människor som vill och brinner, försvinner.

Vid ett flertal gånger har jag träffat grupper med nyanlända människor som kommit till vårt land från alla världens hörn. Där får man ofta börja från början och förklara hur svensk lag och svensk polis fungerar. Några av de stoltaste orden jag då brukar säga är att det inte går att muta sig fri från brott i Sverige. Att svensk polis inte är korrupta. Det är även något som brukar väcka viss förvåning. Det blir då oerhört beklämmande att läsa i media de senaste veckorna om en farhåga som diskuteras från flera håll och skrämmande nog även ”inom egna leden”. Farhågan gäller riskerna för en mutad poliskår. Det sker jämförelser med hur det ser ut i övriga Europa och hur vi riskerar att gå mot en liknande utveckling om inte löneutvecklingen blir bättre.

 

Att en mutbar polis hotar både rättssäkerheten och demokratin kan vi väl alla vara överens om. Just detta är grundstenen för det arbete vi gör och utför och något att vara oerhört stolt över. Ett försök att ge eller få en muta är ett fullbordat brott oavsett om det lyckas eller inte. Den som blir erbjuden en muta måste aktivt säga nej för att undvika risken att begå ett brott. Att smutsa ner sig och ens använda detta som ett argument i en löneförhandling är ett riktigt lågvattenmärke, och gör mig personligen oerhört upprörd. Om ens tanken finns på att dryga ut sin ekonomi med brottsliga handlingar har man väl definitivt valt fel bana från början och problemet ligger inte i löneförhandlingen.

 

Jag har tidigare skrivit om hur jag upplever ett ökat stöd från medborgarna och hur vi får uppmuntrande klappar på axeln av människor som faktiskt förstår vårt arbete och stöttar oss i vår kamp för rimliga löner i kontrast till det jobb vi utför. Att i det läget gå ut och antyda att om vi inte får igenom våra lönekrav finns en risk för att några personer inom svensk poliskår kan byta sida och med fattigdom som möjlig ursäkt ”tvingas” ta emot mutor ligger inte på en värdig nivå. Vi har så många andra verkliga och viktiga argument. Vi sänker oss inte till hot om brottsliga gärningar för att få igenom våra krav. Vi är bättre än så. Vi ska förbli de omutbara.

Anna-Lena Mann
Anna-Lena Mann

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER