Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anna-Lena Mann

Mann: "När passeras gränsen till dumhet?"

Så har det hänt igen.
Nyligen friades en man från Skaraborg i hovrätten efter en överklagan av tingsrättens dom, där han fälldes till ansvar för grovt rattfylleri.

Det konstaterades att mannen visserligen hade kört bil trots att han druckit alkohol, men att han frias eftersom han vid tillfället gjorde det i sömnen.
Hovrätten skriver i sin dom att det "framgår av utredningen att mannen vid tidpunkten hade stora sömnproblem", "några timmar före körningen tog han sömnmedel och drack whisky". Expertis på sömngång förklarade att vissa personer under sådan påverkan kan köra bil i sömnen.
"Utredningen ger alltså stöd för att det läkemedel som han använde kan orsaka sömngång och att en person kan utföra så pass komplexa handlingar som att köra bil, även om det är ovanligt" skriver hovrätten vidare i sin dom. Det fanns även ett vittne som beskrev mannen som okontaktbar. Ehhh ja? Vem är på alerten efter att ha tagit sömnmedel och whisky?


Det är när man ser domar av detta slaget som man funderar på att ge upp. Packa ihop uniformen, lämna in brickan och i stället sätta sig vid en sjö och fiska. Ifred. Långt ifrån mänskligheten. Allt jobb som lagts ned är förgäves och hopplösheten och otillräckligheten står åter och grinar en illa i ansiktet.
Det värsta är att detta fall är långt ifrån unikt. Det finns andra exempel på domar där den misstänkte friats från andra grova brott som till exempel våldtäkt, då han hävdat att han gjort det i sömnen och där domstolen, via inkallad expertis, fastslagit att det inte är osannolikt att det kan ske.

Det har väl knappast undgått någon att det finns flera interna problem inom polisen.
Mitt i allt detta finns det ändå en tilltro till våra lagar och regler. En vilja och en kamp för den goda sidan och för att kunna lagföra de personer som utsätter andra människor för fara.
Men när vi utför ett arbete där vi sedan ser gärningsmän frias på grund av att de hävdar att de sovit under gärningen, får till och med min tilltro en törn, och man blir fundersam hur vårt svenska rättssystem fungerar. Och varför det får fortgå?
Man måste ändå ha klart för sig att allt inte bara är svart eller vitt. I våra lagar finns många gråzoner och det är inte alltid enkelt. Ingen människa ska dömas för ett brott man inte begått. Självklart inte. Men var går gränsen för ansvarsfrihet? Och när passeras gränsen till dumhet?


Det finns ett antal tillfällen när jag och mina kolleger stoppat alkohol- och/eller narkotikapåverkade människor som kommit körandes i sina bilar.
När de ska resa sig ur förarsätet är de ibland så påverkade att de inte klarar att stå på sina egna ben. Då har färden ibland varat flera mil, framförandes sina rullande dödsfällor och mött hundratals andra totalt ovetandes trafikanter. Män, kvinnor och barn som varje gång de passerar undkommer döden utan att de ens har en aning.
Det närmar sig en av årets största högtider. Midsommar. Mycket trafik Mycket sill och mycket nubbe.
Bli inte en dödsfälla.
Låt bilen stå dagen efter.
Håll dig vaken när du kör bil.
Visserligen kan du uppenbarligen klara dig på att hävda att du sov, men chansa inte.
Jag vill önska alla läsare en Trevlig Midsommar!