Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Anna-Lena Mann

Mann: "Jag försvarar vårt lands demokrati"

Jag är en stolt svensk polis, och jag vill förtydliga. En gång för alla. Nej. Jag är inte nazist. Nej. Jag är inte rasist. 

Jag försvarar inte, står inte för, eller samtycker inte med alla de åsikter människor runtomkring mig uttalar. Människor som väljer att demonstrera eller hålla tal. Men jag försvarar och arbetar hårt för deras rätt att göra det.Rätten att uttrycka och framföra åsikter utan att någon censurerar. Och för att jag gör detta ger det dig ingen som helst rätt att spotta, kasta sten, smällare eller bengaliska eldar. Inte heller hota mig eller mina kolleger, kalla oss för diverse tillmälen eller försöka skada oss på diverse uppfinningsrika sätt.

Jag utför ett arbete som är av de allra viktigaste uppgifterna. Jag försvarar vårt lands demokrati. Ett arbete att vara oerhört stolt över. Som polis står vi emellan. För DIN rätt att uttrycka dig. Vi gör allt vi kan för att försvara din rätt till att få göra din röst hörd. Mina personliga åsikter eller värderingar kan eller får inte påverka mitt arbete i någon grad.

 

Oavsett om du är ensam om en åsikt och enligt alla andra har fel. Oavsett vilket politiskt parti du tillhör. Du får uttrycka dina åsikter och vi ser till att du kan göra det utan att bli attackerad eller angripen. För jag och mina kolleger står emellan. Tänk vad många länder som inte har en sådan polis.

Dock skall inte demokrati förväxlas med att du kan uttrycka dig eller bete dig hursomhelst. Kränkningar och hot är brottsligt. Angriper man människors lika värde på grund av vissa personers egenskaper som hudfärg, nationellt eller etiskt ursprung, religion eller sexuell läggning gör man sig skyldig till det vi kallar hatbrott.

Dessa brott är vidriga då de människor som drabbas gör det på grund av den person han eller hon är, inte för handlingarna man gjort. Ett solklart angrepp på de mänskliga rättigheterna.

Du har möjlighet i Sverige att demonstrera mot synsätt, åsikter och ideologier du tycker är fel och helt galna så länge du håller dig till de regler som finns. Tillståndsgivna demonstrationer är en grundlagsskyddad rättighet. För alla.

 

För att demonstrera eller motdemonstrera krävs tillstånd. Polisen får bara i undantagsfall vägra tillstånd för en demonstration.

Skälet kan vara att det är nödvändigt, med hänsyn till ordning och säkerhet. Men för att du fått ett tillstånd i handen innebär inte det att du har ett frikort till att bete dig som en idiot.

Att missbruka rättigheter och använda sig av antidemokratiska, eller brottsliga, metoder för att tysta ger inget mer än vatten på de kvarnar du försöker att stoppa från att snurra. Att bemöta hat med hat är fullständigt förödande och föder inget annat än mera hat. Oavsett vad man kallar sig.

Begår man olagliga våldshandlingar i vilket namn man än åberopar är man kriminell. Enligt våra svenska lagar som vi har beslutat att alla skall följa i vårt land. Vänster, höger eller huligan? Spelar ingen roll.

Jag har full förståelse för att människor uttrycker sin ilska och bestörtning. Jag tycker faktiskt till och med att det är sunt. Att säga ifrån när det finns saker man tycker är fel är ett friskhetstecken. Men att hata och ge dig på oss som försvarar din rätt är fel väg att gå.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!