Anna-Lena Mann

Eldsjälar börjar bli allt svårare att hitta

Publicerad

07.20. Siffrorna på klockan lyser ilsket röda och larmet ringer för andra gången. Det är söndag, jag har ledig helg och det är fotbollscup med sonen som står på schemat för dagen.

Jag suckar, stänger av väckarklockan, kliver ur den lagom varma sängen och släpar mig upp. Varför måste de ha så tidig samling? Kan man aldrig få ha det lugnt och skönt och lite sovmorgon? Jag väcker lillkillen, vi packar fotbollsväskan, tar en snabb frukost och drar i väg.

När vi kommer till idrottshallen möts vi av tränare och ledare som varit på plats ett tag. Inne i det linimentdoftande omklädningsrummet tar de emot alla killarna, hälsar på dem, peppar dem och alla får varsitt nytvättat matchställ. Det skojas och relateras till killarnas fotbollshjältar och förebilder i form av Zlatan, Messi och Neymar.

Alla är med, alla ska känna lagtillhörighet. Jag lämnar omklädningsrummet och går ut sätter mig på ännu en hård träbänk i ännu en sporthall. Jag sätter mig och skäms.

Hur kan jag som förälder ens fundera över att gnälla över en förlorad sovmorgon när det finns människor som lägger ned så otroligt mycket tid, engagemang och kraft på att ta hand om, träna och se till att just mitt barn får utöva en idrott eller aktivitet som han eller hon älskar.

Som helt ideellt lägger ner sin själ i ett ledarskap, och i bästa fall får en blomsterkvast som tack vid varje årsmöte. Som kanske lämnar egen familj hemma och inte bara går upp en enda ledig söndagsmorgon, utan kanske varje helg, varje vecka, året runt. Som lägger flera kvällar i veckan efter sitt ordinarie arbete för att sköta träningar. I ur och skur.

 

Först på plats och sist därifrån. Som planerar övningar, kallar till föräldramöten och anmäler till matcher och tävlingar. Som knyter skor och torkar tårar. Som förklarar och visar. Som uppfostrar och leder.

Som får ta samtal ifrån arga föräldrar om varför just deras barn inte fick mera speltid senaste matchen. Som blir kritiserade över att de är för mjuka, för hårda, för slappa eller har fel träningsmetoder. Som ibland blir ifrågasatta och utskällda.

Som aldrig ger upp.

Vid flera av de föräldramöten jag varit på i olika föreningar och klubbar har det funnits många som har åsikter men när det kommer till bitar om att hjälpa till med diverse göromål sitter vi oftast med blicken åt ett annat håll och hoppas att "någon annan" tar det.

Jag minns själv de ledare och tränare jag haft under åren och vad de betytt för mig. Jag hade inte varit den jag är idag utan er. All den tid ni gett, vilja, envishet, kunskap, kamratskap och styrka. Hur ni har delat glädje och sorg, vunnit och förlorat. Kämpat, stöttat och peppat. Alltid funnits där. Ställt krav. I några fall fått klubbkamrater att ta vägval i livet genom att välja bort kriminalitet och droger.

 

Dessa ledare, tränare och frivilliga eldsjälar börjar bli allt svårare att hitta. Tiden, kraften och orken som många tar för givet finns kanske plötsligt inte längre där.

Då står vi där och undrar vad som hände. Vart tog den där "annan" vägen?

Så till alla, mina egna gamla, mina barns, och alla ni andra fantastiska tränare och ledare där ute i vårt land: Tack för att ni orkar. Tack för att ni finns. För mig är ni allihop riktiga vardagshjältar!

Anna-Lena Mann
Anna-Lena Mann

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER