Anna-Lena Mann

Kom igen tjejer, vi kan bättre! Vi är bättre än så.

”Vad sa hon den jävla horan!? ”

Jag har just klivit på en spårvagn och hamnar ofrivilligt mitt i ett samtal mellan två unga kvinnor som sitter tillsammans på sätet bakom mig. De är som de allra flesta tonåringar och diskuterar om livet i stort och smått. Till en början ler jag och minns. De pratar om vad som hände på senaste festen, killarna i skolan och allt det som tonåringar brukar prata om. Inget konstigt alls. Det som däremot efter en stund slår mig och ger mig en klump i magen är språket de använder när de talar om sina väninnor, bekanta av det kvinnliga könet och tjejer i allmänhet.

Hora, slampa, luder, bitch, slinka. Orden tar aldrig slut. Orden som nedvärderar och smutskastar kvinnor med hänvisning till deras sexualitet. Vi brottas med dem på nätet och i hatsajter. Tidigare från okända män som gömde sig bakom påhittade namn bakom anonyma tangentbord, innan de letade sig ut i verkligheten, ut på gatan och sedan allt mer in i skolan och vardagsrummens värld. Det känns nu som orden kryper allt närmre, normaliseras och nu även lyfts in i kvinnors, och framför allt unga flickors språk mellan varandra. Det är svårt att skrika sig hes mot kränkningar från män som hatar kvinnor om vi rycker på axlarna, släpper in och accepterar. Jag må vara gammaldags men blir faktiskt både förbannad och förfärad när jag ibland hör unga tjejer prata med och om varandra. Ibland ett språk som de allra yngsta inte ens förstår, trots att de använder dem.


Det finns överallt. Ingen går säker. Min dotter var för några år sedan väldigt glad över sina nya byxor. Hon hade själv fått välja ut dem från favoritbutiken och bar dem med glädje och stolthet. En morgon kom hon och frågade efter just de byxorna, benämnde hon dem som sina ”orre-byxor”. Jag stod som ett frågetecken. Blev naturligtvis både förvånad och ledsen och frågade varför hon kallade dem så? Jo tjejerna i skolan sa att just den sortens byxor hette så. Hon visste inte varför. Jag förklarade för henne att ordet ”orre” är ett slanguttryck för just slampa eller hora (ja, vi fick även ta diskussionen om vad detta betydde). Hon blev så klart väldigt ledsen och vägrade från den dagen ha de byxorna på sig. Då var hon nio år. NIO.

Precis som många andra svenskar sitter även jag på lördagskvällarna och beundrar artisterna i ”Så mycket bättre”. Där medverkar en ung, snygg, stark, cool och oerhört begåvad kvinna vid namn Little Jinder. En förebild för många, framför allt unga tjejer. Hon väljer att ha klänningar och kepsar med just de orden på. Starkt tycker några. Själv ifrågasätter jag varför man vill förmildra, förringa och acceptera ord som slår ner på kvinnor? Jag vet att Little Jinder fått ta emot sin beskärda del av kränkningar och näthat undrar varför någon vill ta tillbaka äganderätten till ord som ingen vill ha?


Kom igen tjejer, vi kan bättre! Vi är bättre än så. Det finns tillräckligt med nedvärderingar och kränkningar, utan att vi verbalt tar över orden som är till för att sänka och trycka ned enbart i syfte vilket kön man tillhör. Gör inte orden till våra. Stötta varandra i stället. Ge beröm, lyft och hylla varandra. Det är då vi kan förändra världen.