Anna-Lena Mann

Din hudfärg har inte ett skit med det att göra

Publicerad

"Släpp mig! Era jävla rasister! Ni tar mig bara för jag är blatte, era jävla nassesvin! Förbannade svennehora! Jag ska fan anmäla er för diskriminering!"

Den unge mannen spottar och fräser och fortsätter att vräka ur sig allehanda hot och anklagelser, främst med hänvisning till att han är mörkhyad, jag är ljus, kvinna, polis, och i hans ögon rasist. Att jag försöker att förklara att anledningen till att han just gripits är för att han har hotat sin granne med kniv och inte på grund av hans ursprung vill han inte lyssna på för en sekund. Inte heller på frågan om vem av oss två som har rasistiskt tankesätt när han uttalar sina fördomsfulla påståenden gentemot mig både som person och yrkeskvinna.

Veckan innan var vi på ett bråk där en ljushyad och en mörkhyad yngling var inblandad. Enligt flera oberoende vittnesuppgifter visade det sig att den ljuse oprovocerat slagit till den mörke, vilket naturligtvis resulterade i att vi tog med honom, den ljuse, som var skyldig. På grund av hans beteende, inte hans hudfärg, vilket i sig känns helt galet att behöva förklara. Då var vi även här enligt gärningsmannen rasister eftersom "de där jävla svartskallarna alltid klarar sig, och man skäms över hur den svenska polisen blivit!"

 

När någon frågar mig vad som gör mig riktigt förbannad i mitt jobb är detta en av de sakerna som får pulsen att öka. Lägg inte dina förutfattade och kränkande människovärderingar på mig eller någon annan.

Jag struntar högaktningsfullt i om du är svart eller vit, gul, röd, grön eller blå. Lagen är lika för alla och har du gjort dig skyldig till brott har din hudfärg inte ett skit med det att göra. Att gömma sig bakom argument som färg på skinnet eller etniskt ursprung och skylla på att det är de "andras" fel, och göra sig till ett offer genom detta, gynnar bara hatet.

Invandringspolitiken och främlingsfientligheten är en brännande het fråga. Rykten sprids och blir sanningar. Från flera håll. Var ska man dra gränsen om hur människor är, har för värderingar och moral? Är det från vilket land man kommer, i vilken stad man bor, vilket yrke man har eller vad man har för färg på bilen? Hur är alla som kör blå Volvo? Svaret är olika. Precis som vi alla är. Att vi sedan har olika bakgrunder, tro och synsätt är något vi får som bonus. Svenska medborgare som bor i Sverige skall behandlas lika. Människor från andra länder som befinner sig i vårt land måste precis som andra rätta sig efter våra lagar, rättigheter och skyldigheter. Det som lätt glöms bort av de som hatar är att vi även har åsikts-, yttrande- och religionsfrihet. Rättigheter som långt ifrån är självklara och skall behandlas med största respekt. Av alla. Inte bara av de som tycker exakt som du. Man kan inte bete sig som en idiot oavsett ursprung.

 

Det finns mörkhyade personer som begår brott. Absolut. Det finns människor som bott i vårt land i många generationer som även de begår brott. Det finns människor som anser sig vara ursvenska som begår brott. Vi har personer från andra länder som kommer hit enbart i det syftet att begå brott. Men för att enskilda individer beter sig på ett sätt som går emot de lagar som vi har att rätta oss efter, kan vi inte generalisera hela grupper av människor.

Vi måste våga lyfta problemen. Men det är inte ett invandrarproblem. Det är ett samhällsproblem.

Anna-Lena Mann
Anna-Lena Mann

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER