Anna-Lena Mann

Det finns en väldigt enkel regel att följa

Det är en vanlig fredagskväll på en mindre ort någonstans i Sverige. På ett torg eller en större parkeringsplats i centrala delar samlas unga människor med sina bilar och A-traktorer.

Det skrattas och tjoas. Någon vill demonstrera sin nymonterade stereo och basljuden ekar mellan husen.

Motorburen ungdom brukar de kallas. Killar och tjejer med motorintresse som gillar att träffas och åka runt i sina fordon. Dröm för många av ungdomarna. Mardröm för andra.

A-traktor. En personbil som är ombyggd och får köras av 15-åringar med moped/AM-körkort. Den ska vara konstruerad för att kunna köras i högst 30 kilometer i timmen. Detta är ett omdiskuterat fordon som ofta delar grupper i två läger. Det första med de motorintresserade unga som anser att det är kultur, livsstil och ett sätt att umgås med andra. (Här finns även ibland ett argument om hastigheten, där det hävdas att det omöjligt att köra lagligt för då varvar motorn så mycket att den går sönder.) I denna grupp finns även föräldrar som tycker att det är bättre att ungdomarna har ett motorintresse och lär sig trafikvett istället för att dricka alkohol, sitta still framför en dator eller göra andra saker som inte är bra. Ett argument som är svårt att säga emot.


Sedan finns den andra sidan. De som störs av motorljud, däckskrik och hög musik. De som inte kan sova på nätterna eller ha sina fönster öppna på sommaren. De som känner en otrygghet i att väldigt unga människor utan fullt utvecklat omdöme och trafikvana använder fordon som leksaker. Som upprörs över att hastigheten ibland är betydligt högre än vad som är tillåtet och förarna därigenom har fel körkortsbehörighet och för ändamålet icke godkända fordon.

Polisen tar dagligen emot ett antal klagomål från kommuninvånare som störs eller känner sig oroade av ungdomars buskörning. Var ska man dra gränsen?

Polisen stiftar inga lagar, men ska se till att de vi har följs. På sociala medier kan man ofta läsa långa inlägg om hur "polisen trakasserar förare och ägare till A-traktorer". Hur vi förstör för vanliga ungdomar istället för att ägna oss åt att ta fast tjuvar och banditer. Att det minsann finns farligare fordon där det är tillåtet att köra fortare. Men om det inte är lagligt blir det ungefär som att säga att det är ok att stjäla om man inte tar så mycket, för det finns ju de som stjäl så mycket mer?

Finns det några områden där lagar inte ska vara lika för alla?

Framför man en A-traktor i högre hastighet än var den är tillåten för, blir misstanken olovlig körning. Det är samma brott som att man skulle ha hoppat in i en vanlig personbil utan giltigt körkort och kört i väg.

Straffet för olovlig körning är dels att ungdomarna blir av med sitt körkort och det kan även leda till böter. Det kan också bli svårt för ungdomarna att få sitt lämplighetsintyg inför övningskörning till B-körkort. Även föräldrar kan hållas ansvariga för tillåtande av olovlig körning, vilket även är straffbart.


Så länge lagen ser ut som den gör, är det vad vi har att rätta oss efter. Några få förstör för alla dem som vill sköta sig och göra rätt. Enskilda personer som anser att regler och lagar är till för andra utom en själv. Som fullständigt struntar i om de håller människor vakna på nätterna eller ser en glädje i att störa eller förstöra.

Det finns en väldigt enkel regel att följa här som överallt annars. Vill man bli respekterad måste man först respektera själv.