Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Anna-Lena Mann

Anna-Lena Mann: Barn går inte att köpa

Sommarnöjen måste inte vara dyra Foto: Hyse Lennart

Så var det dags igen. Finklädda barn, ungdomar och studenter samlas på skolgårdar och sjunger om kommande blomstertider för full hals. Omringade av ljusgröna björkar och doften av liljekonvalj.

Skolavslutningar gör mig alltid lite nostalgisk. Det påminner mig om min egen barndom och känslan av att ha en hel evighet av ledig tid framför sig med sol, bad och lata dagar. Glass och sova i tält. Barfota i gräs. Hembakta bullar och saft.

Barn och ungdomar pratar livligt med varandra om vad det ska göra på sommarlovet. Utlandsresor, besök på nöjesparker och äventyrsland blandas i en salig röra. Den ena värre än den andra. Större, längre, dyrare. Allt medan klyftorna i samhället ökar.

Det finns många barn med föräldrar som inte har råd att åka på långa semesterresor eller dyra sommarnöjen. Kanske inte ens har råd att vara lediga.

 

Det kan skapa ångest hos vilken förälder som helst, men framför allt hos familjer eller ensamstående föräldrar som vänder på varenda krona för att få vardagen att gå ihop. Pressen utifrån är enorm, och kraven trissas upp från år till år.

Min dotter frågade häromdagen om man kan vara rik på kärlek. Några i klassen hade diskuterat rikedom, varav en flicka sagt att hon var rik på just kärlek. Det tog ett tag att förklara vad som menades med begreppet rik.

I dotterns värld var det svårt att förstå att man kunde vara rik på något annat än pengar.

 

Vi vuxna överför våra egna värderingar av status och rikedom på våra barn. Vi tävlar om vem som har dyrast bil, vackrast hem och exklusivaste klockan. Och vi överför även våra förväntningar och krav.

Jag minns när jag med stor entusiasm försökte visa mina småttingar lejon och elefanter i en djurpark, men de tittade halvtrött och ointresserat på de slöa djuren. Ända tills jag gav upp och vi satte oss i gräset för att fika och den vanliga huskatten kom strykandes mot benen. Då tjöt de av glädje och pratade om den förbaskade katten i flera veckor.

Eller när den roligaste upplevelsen på (det svindyra) äventyrslandet var när mamma var med och lekte datten.

Barn är inte så lättlurade att de går att köpa. De blir inte lyckligare av att resa längre bort eller att få dyrare saker.

Rikedomen kan bestå i ett äventyr som att sova under bar himmel och leta efter stjärnbilder, gå på trollstigen i skogen, eller att gå och fiska med morfar en ljummen sommarkväll.

Att få vara uppe mitt i natten och smyga omkring med ficklampa. Att få lära sig spela kort eller göra knopar. Att få mysa i sängen länge på morgonen och kanske få höra en berättelse om hur det var förr i tiden. Att framför allt att få tid med dem de älskar allra mest.

 

Pengar ger inte automatiskt dina barn lycka, det är vad du gör med tiden tillsammans som är viktig.

Och i morgon är det dags för mina barns skolavslutning. Dottern berättade i kväll när vi kramades godnatt att "vi ska sjunga Idas sommarvisa, du kommer gråta då va mamma?" Japp. Hon känner mig, min lilla täva. Lipmorsan. Jag har redan packat ned stora solbrillor och näsduk.

Och jag har en strävan och en önskan om att jag denna sommar, och resten av livet, ska få mina barn att känna att de är rikast i världen. På kärlek.