Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Anders Sundell

Göteborg suger åt sig unga och spottar sedan ut dem

”Göteborgs befolkningstillväxt de senaste 20 åren beror framför allt på invandring, inte inrikes flyttning. Men det har ändå gått nära en halv miljon flyttlass till Göteborg från andra delar av Sverige under perioden; de har bara motsvarats av lika många åt andra hållet”, skriver Anders Sundell. Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
”För 795 000 kan man i detta nu till exempel köpa en stor villa med gård i Gullspång, eller en kolonilott i Slottsskogen.” Foto: HANNA BRUNLÖF / GT/EXPRESSEN

Människan är ett stadslevande djur, nuförtiden. Mer än varannan person på planeten bor i ett stadsområde. 

I Sverige bor mer än åtta av tio i en tätort; fyra av tio bor i något av de tre storstadsområdena. 

Här i ”Stor-Göteborg” är vi sedan 2017 fler än en miljon enligt SCB:s statistik.

Ur ett ekonomiskt perspektiv är det antagligen bra. Aktiviteten ökar på en mängd områden när vi blir fler, och inte i rak takt. En dubbelt så stor stad har mer än dubbelt så hög produktivitet. Något extra verkar hända när många samlas på samma ställe.

Hittills har den troligaste förklaringen varit att de tätare kontakterna mellan människor ger upphov till nya idéer. Större städer blir mer kreativa.

Ny forskning från Linköpings universitet (Keuschnigg, Mutgan & Hedström 2019) visar dock att det inte är hela historien. 

Forskarna kan med hjälp av unikt detaljerade svenska data visa att en del av produktivitetsökningen i stället beror på att det inte är vilka som helst som flyttar till storstadsområdena, utan de (i genomsnitt) mer högutbildade och begåvade. Städerna växer därmed på landsbygdens bekostnad.

Göteborgs befolkningstillväxt de senaste 20 åren beror framför allt på invandring, inte inrikes flyttning. Men det har ändå gått nära en halv miljon flyttlass till Göteborg från andra delar av Sverige under perioden; de har bara motsvarats av lika många åt andra hållet. De vanligaste kommunerna att flytta från är också de vanligaste att flytta till: Mölndal, Partille, Kungsbacka, Lerum, och Stockholm.

 

http://datawrapper.dwcdn.net/rV6b7/3/

Ser vi till nettosiffrorna, antalet inflyttar minus antalet utflyttar, har Göteborg sedan 1997 ”gått plus” på invånare från 236 kommuner, och ”tappat” till 53. Man flyttar hit från hela landet, och flyttar härifrån till kranskommunerna.

Överskottet i inflyttning utgörs till största delen från personer i åldern 20 till 24 år, med gymnasieutbildning. De som flyttar ut är i stället i åldern 25-44 år, med högre utbildning.

Om man ska tro statistiken suger Göteborg alltså åt sig unga, utbildar dem, och spottar sedan ut dem i närområdet och medelåldern. Själv lever jag klichén: kom (som en av 339 de senaste 20 åren) från Leksand när jag var 20, pluggade, fick barn, köpte hus och flyttade ut från stadskärnan, 12 år senare.

Klichéer är klichéer för att de stämmer. Det är roligare att bo i en trång lägenhet mitt i stan när man är student än när man har familj. Men det är inte alla förunnat att köpa sig något större med en liten trädgård i Kungsbacka eller Partille, just för att bostäderna inte räcker till.

Frågan är därför om trenden med ökande urbanisering och bostadsbrist i storstadsområdena måste fortsätta på samma sätt.

Eftersom den nya forskningen visar att ”stadseffekten” till stor del handlar om vilka det är som bor i staden, inte att något magiskt händer här, kunde vi gott sprida ut oss lite mer.

Med dagens snabba internet kan många dessutom jobba hemifrån, och ta möten på videolänk. Och det skulle bli mer pengar över. För 795 000 kan man i detta nu till exempel köpa en stor villa med gård i Gullspång, eller en kolonilott i Slottsskogen. 

Staden börjar bli trång; varför knô sig?