Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Anders Sundell

Man måste kunna vara oense utan att vilja förgöra varandra

Kartan visar vilket parti som var störst i riksdagsvalet i varje valdistrikt. Mörkrött: S. Ljusrött: V. Gult: SD. Blått: M. Lila: KD. Grön: C.

I USA var det nyligen mellanårsval, vilket väckt heta känslor. Politikens polarisering genomsyrar och förgiftar där hela samhället. Demokrater och republikaner har allt mindre gemensamt – de bor på olika ställen, har olika intressen, konsumerar olika nyheter, och får därför helt olika verklighetsuppfattningar.

Det gör det än svårare att komma överens och förstå varandra.

Amerikanska valkampanjer handlar på grund av detta mycket mer om att engagera de egna, än att försöka övertyga andra. Och ju mer politiken handlar om att trycka till ”de där,” desto mindre viktigt blir det att hålla på de demokratiska spelreglerna.

Om man tittar på den politiska kartan i Göteborg efter valet ser det väldigt uppdelat ut. Socialdemokraterna är största parti i kommunvalet i de flesta valkretsar i nordost, i Backa och centrala Hisingen, samt kring Frölunda/Högsbo. Vänsterpartiet är störst i Majorna. Och på de flesta andra ställen – vid kusten, på norra Hisingen, och i Örgryte – är Demokraterna störst. Moderaterna har några distrikt här och där man är störst, men de är mer utspridda.

Foto: Kartan visar vilket parti som var störst i kommunvalet i varje valdistrikt. Mörkrött: S. Ljusrött: V. Gult: D. Blått: M. Lila: KD.

Stödet för de olika partierna hänger också ihop andra faktorer – till exempel invånarnas ursprung. Där det bor många utlandsfödda är Socialdemokraterna mycket starkare, och där det bor få går Demokraterna och Moderaterna bättre. 

Det är inget konstigt med att olika grupper röstar utifrån olika intressen. Däremot är det olyckligt om politiska åsikter kommer att kopplas ihop, eller framstå som starkt ihopkopplade, med egenskaper man inte kan ändra på – som var man är född. Demokratin bygger på att idéer står mot varandra, inte befolkningsgrupper. Idéer och politiska förslag går att kompromissa om, inte ursprung och identitet.

Den loja regeringsbildningsprocessen här i Sverige kan kännas frustrerande, men det är ändå positivt att riksdagspartierna klarar av att prata med varandra på ett civiliserat sätt. Men elefanten i rummet är naturligtvis Sverigedemokraterna, som inte ingår i några förhandlingar, trots att deras vågmästarroll är orsaken till det låsta parlamentariska läget.

Utfrysningen av Sverigedemokraterna har lett till en allt starkare polarisering mellan dess väljare och resten av väljarkåren. Uppdelningen syns också i landet, där SD framförallt växer i mer glesbefolkade områden. Risken finns att vi allt mer tänker i termer av ett ”vi” mot ”dem” där alla medel är tillåtna för att hindra de som tycker annorlunda. Man borde kunna samtala, utan att nödvändigtvis samarbeta. Samtidigt bidrar Sverigedemokraterna själva till att lyfta fram och spela på skillnaderna mellan svenskar av olika ursprung och religion.

Omvärldsläget är oroligare än på länge, och både i Sverige och världen krävs politisk handlingskraft. Men politiken måste få vara en arena där man kan vara oense och ha starka åsikter om vad som ska göras, utan att vilja förgöra sina motståndare. Vi sitter ändå i samma båt allihop, oavsett om den heter Göteborg, Sverige eller jorden.