Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Krönika om Ebba Buschs klänning väcker stark kritik

Ebba Busch efter söndagens partiledardebatt: ”C trycker in sin paradfråga – att vara emot SD”.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Det var under söndagens partiledardebatt som Ebba Busch bar den klänning som skulle bli ämne för krönikan i Borås Tidning.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ebba Busch i samband med söndagens partiledardebatt.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Robert Hannah (L) är riksdagsledamot, och skriver på Twitter: ”
Foto: MAGNUS FRÖDERBERG

En krönika i Borås Tidning, ägnad Ebba Buschs klädval under partiledardebatten, har väckt stark kritik.

I texten beskriver tidningens frilansande konstkrönikör Boel Ulfsdotter klänningen som ”åtsittande” och ”tydligt sexualiserande”.

”Ännu en vedervärdig text som drar in Ebba Buschs utseende och klädsel”, skriver Kristdemokraternas policyansvarige, Johan Ingerö, på Twitter.

På Instagram kommenterar Ebba Busch själv krönikan:

”Jag hoppas att vi slipper den här typen av objektifiering av kompetenta kvinnliga politiker framöver”. 

Jag kan inte ha varit den enda som omedelbart reagerade på skillnaden i klädsel mellan hennes vita, 1950-talsinpirerade, holkärmade cocktail-klänning och hennes kavajklädda kvinnliga kollegor”, skriver Boel Ulfsdotter i den krönika som publicerades i Borås Tidning på tisdagen.

I texten, som helt ägnas åt att analysera och kommentera klädvalet och dess lämplighet, menar Ulfsdotter att den vita färgen har ett historiskt symbolvärde. Samtidigt ifrågasätts lämpligheten i att gå klädd i en vit, ”åtsittande” klänning på en partiledardebatt.

Hennes klädval gav istället intryck av att hon just ställt ned champagneglaset och bara tillfälligt deltog i diskussionerna. Egentligen var hon på fest”.

I sociala medier är det lämpligheten att kommentera en kvinnlig politikers kläder som ifrågasatts.

Amanda Lind (MP), kultur- och demokratiminister, är en av de som reagerat efter krönikan.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Amanda Lind (MP), kultur- och demokratiminister, skriver på Twitter:

”Det här gör mig så arg. Att man 2021 tar sig friheten att raljera över en kvinnlig toppolitikers utseende och klädsel – i stället för att fokusera på vad hon faktiskt har att säga. Detta är inget annat än objektifiering, misogyni och sexism”.

https://twitter.com/amandalind_/status/1389615293836767238

Riksdagsledamoten: ”Hör hemma i historiens soptipp”

Riksdagsledamoten Robert Hannah (L) kallar texten för en ”skräpartikel” som ”hör hemma i historiens soptipp! Det är så fånigt och orättvist att medier fortfarande 2021 skriver artiklar om kvinnliga politikers klädsel i stället för om deras idéer och förslag”. Och Sanna Nyström, ledarskribent för Dagens Nyheter, skriver: ”Att viga en hel text åt en enskild klänning, när min bild är att det har blivit bättre under de senaste åren – det vill säga färre kommentarer om kläder och utseende – SUCK!”.

https://twitter.com/RobertHannah85/status/1389558647479484418
Stefan Eklund är chefredaktör och ansvarig utgivare för Borås Tidning, som publicerade krönikan.
Foto: Linda Bergh

Stefan Eklund är chefredaktör och ansvarig utgivare för Borås Tidning. Han menar att politikers klädsel ”sänder ut signaler” och att de är intressanta att diskutera.

– Jag förstod att det här kunde vara kontroversiellt givetvis, men jag tyckte att den krönikan var gjord utifrån ett både konsthistoriskt och samtidsanalyserande perspektiv. Det måste man ju kunna diskutera.

Att det är just en kvinnlig politiker som analyseras på det här sättet och inte en man. Kan man inte hävda att det är ett förlegat sätt att se på kvinnliga politiker?

– Jag tycker man måste kunna föra en diskussion om det, att kläder sänder signaler, även om det handlar om en kvinna. Sen ska man givetvis vara försiktig och tänka igenom i vilket sammanhang man gör det och hur man gör det, i det här fallet tycker jag inte att det föll igenom på det sättet, då hade jag nog inte publicerat krönikan.

Johan Ingerö är policyansvarig för Kristdemokraterna, och riktar hård kritik mot Boel Ulfsdotters krönika.

I ett Instagraminlägg kommenterar Ebba Busch själv krönikan:

”Efter debatten i söndags har en krönika fått mycket uppmärksamhet. I den är det ett stycke där jag och min klädsel objektifieras. Det var problematiskt att det var en klänning, snittet var fel, skärningen vid ärmarna fel och färgen var fel. Den var inte intellektuell nog och det togs som intäkt för att jag försökte signalera att kvinnor inte hör hemma på arbetsplatsen utan har sin plats endast i hemmet. Jag beskrivs på ett sätt som gör mig obekväm och illa till mods”, skriver hon, och fortsätter sedan:

”Jag hoppas att vi slipper den här typen av objektifiering av kompetenta kvinnliga politiker framöver. Hur ska då en intellektuell kvinna se ut? Min bestämda åsikt är att hon ska få se ut precis hur hon vill”.

Under inlägget har M-ledaren Ulf Kristersson kommenterat att krönikan gör honom ”förbannad”.

”Min klädsel hade de däremot ingen synpunkt på — rätt färg eller fel? För ledig eller för strikt? Om kvinnor och män ska ha lika möjligheter, så måste vi också betraktas och bedömas jämlikt. Jag och många med mig står bakom dig, Ebba”, skriver han.

Johan Ingerö, policyansvarig för Kristdemokraterna, skriver på Twitter:

”Ännu en vedervärdig text som drar in Ebba Buschs utseende och klädsel. ”Åtsittande”, ”sexualiserad osv. Hon hade en helt vanlig klänning. Boel Ulfsdotter, du är bortom all smak och hyfs. Dra något gammalt över dig”.

– Ibland är det som att det inte hänt nånting de gångna decennierna. Ibland tycker man att det ändå går framåt, sen kommer en sån här text, säger Johan Ingerö.

Tidningens chefredaktör menar att det finns ett symbolvärde i politikers kläder som bör kunna diskuteras, oavsett om de är män eller kvinnor?

– Då är det hemskt märkligt att det nästan, nästan, nästan alltid är kvinnor som recenseras på det här viset. Då får de gärna visa mig artikeln som letar efter djupa politiska betydelser i Stefan Löfvens slips, eller som tycker att Ulf Kristerssons kavaj inte ser tillräckligt intellektuell ut. Kan de visa mig den artikeln är jag beredd att dra tillbaka min tweet. Men den artikeln finns inte.

Boel Ulfsdotter har ej gått att nå för en kommentar. 

https://twitter.com/JohanIngero/status/1389507835311034368

Fler reaktioner:


https://twitter.com/martastenevi/status/1389597225446264834?s=21

https://twitter.com/RichardHerrey/status/1389556413031239681https://twitter.com/Ivarpi/status/1389580700433649664https://twitter.com/susanne_nystrom/status/1389567389164052503https://twitter.com/alicemedce/status/1389629276572557312

Åkesson: ”Överdriven, teatralisk reaktion från Annie Lööf”

SD-ledaren om det höga tonläget under söndagens partiledardebatt.

Statsvetaren: Det var förvånansvärt mycket känslor

Jenny Madestam om söndagens partiledardebatt.