Programledaren Lasse Kronér är upprörd över det amerikanska presidentvalet. Foto: LENNART REHNMANProgramledaren Lasse Kronér är upprörd över det amerikanska presidentvalet. Foto: LENNART REHNMAN
Programledaren Lasse Kronér är upprörd över det amerikanska presidentvalet. Foto: LENNART REHNMAN
Donald Trump blir USAs näste president. Foto: SHAWN THEW / EPA / TTDonald Trump blir USAs näste president. Foto: SHAWN THEW / EPA / TT
Donald Trump blir USAs näste president.  Foto: SHAWN THEW / EPA / TT
"Den där tomten jag köpte på månen kanske inte va en så dum investering ändå", skriver Lasse Kronér på Twitter."Den där tomten jag köpte på månen kanske inte va en så dum investering ändå", skriver Lasse Kronér på Twitter.
"Den där tomten jag köpte på månen kanske inte va en så dum investering ändå", skriver Lasse Kronér på Twitter.

Kronérs hårda attack mot Donald Trump

Publicerad

Tidigt i morse stod det klart: Donald Trump blir USA:s näste president.

Nu går den folkkäre profilen Lasse Kronér till hårt angrepp mot Trump. 

"Den där tomten jag köpte på månen kanske inte va så dum ändå", twittrar Kronér. 

Till GT säger han: 

– Hur tänker de unga när vår generation har röstat fram en gubbe som säger "grab them by the pussy"?

Många höll andan och så även Lasse Kronér. Rösterna är räknade och programledaren kan inte för sitt liv förstå hur Donald Trump kunde väljas till president. 

– Det är ju bara att konstatera att vi är totalt dumma i huvudet, säger Lasse Kronér, som befinner sig utomlands för tillfället.

"Inte klokt"

Lasse Kronér följde valvakan från internationella tv-kanaler för att hålla sig så uppdaterad som möjligt. Efter 30 minuters sömn var det en uppgiven och förbannad man som i morse mötte dagen – och twittrade.

– Jag minns när Trump berättade att han skulle ställa upp som republikanernas kandidat och man bara skrattade. Och helt plötsligt sitter vi här, säger han.

– Så jag twittrade att man kanske skulle flytta till månen. Jag har faktiskt en tomt där som jag fick i bröllopspresent för tusen år sedan.

En hel generation står till skuld

Mitt i sorgen över valresultatet ser Lasse Kronér en glimta av ljus i dagens ungdom.

– Har man någonsin varit intresserad av politik eller medmänsklighet så är det här helt upp åt väggarna. Det visar ju bara vilket Kalle Anka-land det där är. Men vi ska komma ihåg att de unga väljarna valde Clinton och det är ju extremt positivt.

– Vår generation är jäkligt mossig och det är vi som har valt Trump, säger han. Jag tänker på alla fantastiska unga kvinnor och män som verkligen brinner för självklara frågor som jämställdhet. Hur tänker de när vår generation har röstat fram en gubbe som säger "grab them by the pussy"? säger Lasse Kronér.

Ett samhällsproblem

Lasse Kronér vill i hetsen kring det amerikanska valet poängtera att Donald Trump är ett symptom på ett globalt samhällsproblem. 

– I Sverige har vi Sverigedemokraterna som jag ser som en fullständig katastrof att de ens finns. Klimatet har ju blivit hårdare även här och nu höjer vi inte ens på ögonbrynen när det skjuts på Frölunda torg. Det här är en skam mot nästa generation och det här får vi, min generation, ta på oss, säger Lasse Kronér.

Glöm inte att följa GT på Facebook och Twitter.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER