Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Krok gömd i bacon kunde dödat Flisan

Jenny Holm med Flisan i famnen. Foto: Jenny Holm
Fiskekroken var inlindad i bacon och Flisans husses insats räddade henne från att få i sig det farliga föremålet. Foto: Jenny Holm
En skylt har satts upp för att varna hundägare i Biskopsgården efter att flera köttbitar varit preparerade med fiskekrokar. Foto: David Hamberg Lind

En fiskekrok inlindad med bacon kunde ha dödat den femåriga mopsen Flisan.

Nu ryter matte Jenny Holm, 27, från Göteborg till för att få ett stopp på det sadistiska djurplågeriet.

– Det känns fruktansvärt att det finns någon som medvetet vill skada eller döda djur, säger Jenny Holm.

En fiskekrok kunde på lördagskvällen ha dödat Jenny Holms glada mops Flisan. Bara ett blixtsnabbt agerande från hennes man Jimmy Holm räddade familjen och deras hund från många tårar och smärta.

– Han såg att hon hade fått i sig något och fick ut kroken ur munnen på henne innan hon hann svälja den. Det första som händer är att man blir arg och rädd och sedan tänker på hur någon kan göra något sådant här, säger Jenny Holm.

Det preparerade fiskedraget låg utplacerat vid en gräsplätt vid korsningen mellan Byvädersgatan och Köldgatan i Biskopsgården.

Flera drabbade

Skakad av händelsen gick de genast hem och ringde polisen för att göra en polisanmälan.

– Det här är den tredje fiskekroken som hittas i området på bara några veckor. Jag kan inte förstå att någon vill göra djur illa på det här sättet. Det är inte bara djur som kan drabbas, jag har en ettårig dotter och hon stoppar också i sig vad som helst, säger Jenny Holm.

Vad som hade hänt om Flisan hade hunnit svälja kroken vill hon inte tänka på. Trots det har det inte gått att låta bli.

– Hon hade troligen fått invärtes skador av krokarna som hade gjort att vi hade varit tvungna att avliva henne, det är hemskt hur någon kan göra så här, säger Jenny Holm.

Efter att hon la upp en bild på Facebook för att varna andra djurägare om händelsen fick hon snabbt svar från andra människor som har drabbats av samma sak i området.

"Finns inget försvar alls"

David Hamberg Lind, 30, bor i området och har inte själv sett någon av krokarna. Däremot har han tagit ett foto på en skylt som någon har satt upp för att varna hundägare för faran.

– Jag var ute med min hund när jag såg jag skylten och då lyfte jag upp honom i famnen direkt. Det kändes inte alls bra, säger David Hamberg Lind.

Problemet med de sadistiska krokarna är inget helt nytt i området och verkar återkomma med jämna mellanrum.

– Det finns inget försvar alls för något sådant här. För min hund som är en chihuahua är den största faran nog att han råkar trampa på krokarna så att de går rakt igenom hans tassar. Det verkar vara någon som systematiskt håller på med detta då det inte är första gången, säger David Hamberg Lind.

Svårt brott att lösa

Jenny Holm har polisanmält händelsen med Flisan, men för Geir Hogstad, kommissarie vid utredningsenheten och samordnare av djurärenden, kommer krokarna i Biskopsgården som en nyhet.

– Det är fruktansvärt. Jag tror inte att man förstår vilka konsekvenser det här kan få. Även om det inte är riktigt lika illa som det glykolpreparerade köttet som vi tidigare haft problem med.

Problemen med brott av detta slag är att det är mycket svårt att få fast en skyldig.

– Man måste tillförlita sig på allmänhetens uppmärksamhet. Det finns inga möjligheter att säkra spår och kolla DNA, tipsen är viktigast. Och som hundägare bör man vara hålla uppsikt när händelser som den här har skett. Det går fort för en hund att få i sig saker som ligger på marken och då kan det vara försent. Munkorg är dessvärre det enda som skyddar, säger Geir Hogstad.

Jenny Holm hoppas att polisen får tag på den person som lägger ut krokarna.

– Det känns hemskt att det finns någon som vill göra så här med djur och jag hoppas det här ska få ett slut, säger hon.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!