Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Krogstriden: Han ger sig inte om öppettider

VILL HA ÖPPET. Krögaren Magnus Albrektsson framför en krogkö under en utekväll i Göteborg. Bilden är från ett tidigare tillfälle.. Foto: Per Wissing
Foto: Per Wissing

GÖTEBORG. Striden om krogarnas öppettider i Göteborg fortsätter. De nya strängare reglerna börjar gälla inom kort.

Krögaren Magnus Albrektsson överklagar återigen fullmäktiges beslut om att dra in krogarnas 05-tillstånd på fredagar.

- Våldet i centrala Göteborg har minskat det senaste året, säger han.

Debatten om krogarnas öppettider i Göteborg har tagit många vändor. 2012 slog sociala resursnämnden fast att krogarna bara fick ha öppet till klockan tre.

Sedan ändrade kommunstyrelsen och senare även kommunfullmäktige reglerna för stängning till klockan tre på fredagar och fem på lördagar. Det var ett kompromissförslag som Socialdemokraterna tog fram efter att man inte kunde enas inom partiet. Men krögaren Magnus Albrektsson överklagade beslutet eftersom han menade att omröstningen inte gått korrekt till.

Ville få ner våldet

En av anledningarna till beslutet om tidigare stängningstider var att minska våldet. Men Magnus Albrektsson menar att det redan har gått ner, och han får stöd av polisen. Enligt Thomas Tengskog, chef för Göteborgs citypolis, har våldsbrottsligheten i offentliga miljöer minskat över hela landet, men särskilt i centrala Göteborg.

- Vi har insatser varje helg med synliga poliser vid centrala krogar, i Avenyområdet och Järntorget. Det är ett samarbete med kommunens tillståndsmyndighet och krögarna. Arbetet har pågått i 2,5 år och det har gett resultat, säger Thomas Tengskog.

"Får inte gå till så här"

I november skrev GT om att beslutet kunde vara ett brott mot alkohollagen eftersom varken kommunstyrelsen eller fullmäktige får fatta beslut om riktlinjer för alkoholtillstånd.

- Många i krogbranschen upplever att vi har fått en dom emot oss, och den är dessutom fattad i fel instans. Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta, säger Magnus Albrektsson.

Uppgifterna får stöd i ett nyhetsbrev från länsstyrelsen i Västra Götaland i slutet av 2012. Författarna Börje Karlsson och Lars Andersson hänvisar där till ett fall där Förvaltningsrätten i Stockholm upphävt Region Gotlands beslut om krogarnas öppettider i Visby. Anledningen är att kommunfullmäktige ska delegera beslut om bland annat serveringstillstånd till en kommunal nämnd.

- Det finns alltså en dom i Stockholm som visar att så här får det inte gå till, säger Magnus Albrektsson.

Vill upphäva beslutet

Uppgifterna har fått honom och hans advokat att i veckan överklaga kommunfullmäktiges beslut om öppettiderna till Förvaltningsrätten. Förhoppningen är att beslutet ska upphävas.

Kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén (S) säger till GT att Albrektsson har all rätt att överklaga och att ärendet då får avgöras igen. Hon tror inte att det finns något hinder att kommunstyrelsen och fullmäktige beslutat att krogarna ska stänga klockan fem den ena dagen.

- Tycker någon att det är ett felaktigt beslut får det i så fall upphävas. Det skulle möjligtvis innebära att det blir stängning klockan tre båda kvällarna, och det kanske inte är ett önskemål från Albrektsson, säger hon.

Detta har hänt

En åtgärd mot våld

I ett brev till kommunstyrelsen i december 2010 krävde polisen att krogarna i Göteborg skulle stänga senast klockan tre för att minska stöket.

Krögarna slår tillbaka

Krögarna menade att orsaken till utspelet handlade om polisens arbetstider.


Rapporten ifrågastattes

Alkoholforskaren Fredrik Spak skrev i en rapport att det fanns samband mellan krogarnas öppettider och förekomsten av våld. Rapporten ifrågasattes, eftersom Spak själv är organiserad nykterist.


Beslutet ändrades

Sociala resursnämnden beslutade att Göteborgs krogar ska få servera alkohol till senast klockan tre alla dagar. Kommunstyrelsen beslutade i maj 2012 att krogarna ska få servera alkohol till klockan tre på fredagar och till fem på lördagar. Veckan efter kom fullmäktige fram till samma slutsats.

Börjar gälla 15 augusti

De nya reglerna börjar gälla den 15 augusti.